THE week END

THE week END: Követeljük az örökpénteket!

PRIZMA

2013/11/29

Nagyjából minden péntek délután eljön az a pillanat, amikor egy sóhajjal kísérve hátradőlünk elménk kopottas foteljában, magünk mögé hajítjuk a tollat/könyvet/számítógépet/teásbögrét/autókormányt, mindent, ami épp a kezünk ügyében volt, és laposakat pislogva elindítjuk egy képzeletbeli lemezjátszón a kedvenc Mado…Rammstein-dalunkat. Hisz’ a fények felgyúlnak, és a The End-felirat elkerülhetetlenül megjelenik a vásznon. Új rovatunkban, a THE week ENDben levonjuk a hét tanulságait, programokat, olvasni- és néznivalót ajánlunk a hétvégére, hogy amennyire lehet, elnyújtsuk a fent leírt feszabadult pillanatot – vagyis: ünnepeld velünk az örökpénteket!

FILM. Mivel az eheti bemutatók kevéssé keltették fel az érdeklődésünket, kénytelenek vagyunk a múltheti termésből válogatni, amiből viszont legalább két filmet melegen ajánlunk. Az Alabama és Monroe egy bluegrassmuzsikus és egy tetováló művész szerelmének története, melyet az év garantáltan legjobb soundtrackje varázsol törékeny szépségű melodrámává (kritikánk). Az Éhezők viadala: Futótűz egy újabb bizonyíték arra, hogy a hollywoodi young adult filmek nem süllyedtek el örökre az Alkonyat-univerzum dagályos mocsarában. Remek színészek, árnyalt karakterek, és az első részből már ismerős társadalomkritikai felhang. Kell ennél több? YouTube előnézeti kép

DVD. A héten jelent meg dvd-n az X-Men saga hatodik felvonása, a Farkas. Mielőtt szaladnátok a kölcsönzőbe, olvassátok el kritikánkat a filmről!

PROGRAM. Egész hétvégén tart még a 11. Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál a Toldi és az Uránia moziban. Idén öt nagyjáték- és 33 rövidfilm indul a fesztivál díjaiért. A versenyfilmeken kívül a világ minden tájáról érkeztek animációk, amiket tematikus, nemzetiség, vagy fesztivál szerinti bontásban, csokorba szedve kínál az Anilogue műsora (részletes program itt). Mi idén is ott leszünk és tudósítunk. Itt olvasható a beszámolónk a tegnapi napról, a tavalyi fődíjas A festmény című filmről pedig itt írtunk.

KÖNYV.  A kör bezárul címmel egy hónapja végre magyarul is megjelent Kovács András Bálint filmesztéta Tarr Béla-monográfiája a XXI. Század Kiadónál. Kovács többek között kvantitatív mérésekkel vizsgálta a rendező filmjeit, amikből érdekes következtetésekre jutott. Tudtátok például, hogy Tarr filmjeiben egyre hosszabbak a snittek?

A HÉT KÉPE az alábbi alternatív retroplakát a Gravitációhoz:

gravity

“Az igazi kihívást az jelentette, hogy nem akartunk új fiktív világot építeni: inkább az volt a célunk, hogy olyan legyen a filmünk, mint egy olyan IMAX-dokumentumfilm vagy egy Discovery csatornás ismeretterjesztő film egy olyan expedícióról, ami nagyon balul sült el.” – mondta a rendező a filmről. További izgalmas műhelytitkok ebben az interjúban.

FILM OTTHONRA. Bár alapelvünk az, hogy mindig vásznon az igazi, mégis előfordul, hogy inkább egy pár kattintás után azonnal nézhető filmet választunk a késő vasárnap délutáni órákban. Ide kattintva az Indafilmen online megtekinthető az utóbbi évek egyik legütősebb magyar filmje, Mátyássy Áron Utolsó időkje. A filmről egy korábbi cikkünkben Sepsi László állapította meg, hogy az kiválóan kapcsolja be a kortárs magyar (műfaj)filmet az öreg kontinens trendjeibe. Akinek eddig esetleg kimaradt, érdemes pótolni!

HETI KISFILM. Kibwe Tavares bő negyedórás rövidfilmjében fantázia szülte óriáshalak és a zanzibári kőrealitás keveredik eredeti módon. 
___
(Mega Sára – Pálos Máté)

Címke: ,

THE week END

THE week END

THE week END

THE week END

THE week END

THE week END

THE week END

THE week END

THE week END

PRIZMATUBE

Rövidfilm

AJÁNLÓ

AJÁNLÓ

AJÁNLÓ

AJÁNLÓ

AJÁNLÓ

AJÁNLÓ

LISTA

PRIZMATUBE

AJÁNLÓ, HÍREK