THE week END

THE week END: A vég eljövetelének története

PRIZMA

2013/12/14

A vég közelsége delejes hatású, mert egyúttal valami új kezdetével kecsegtet. De végső soron csak egy dolog számít: az érzés, ami akkor jár át, amikor a THE END felirat megjelenik a filmvásznon… Khmm, kissé elragadtattuk magunkat, elnézést. Mentségünkre szóljon, hogy vészesen közelednek az ünnepek. A lényeg, hogy új rovatunkban levonjuk a hét tanulságait, programokat, olvasni- és néznivalót ajánlunk a hétvégére.

FILMAJÁNLÓ. Keresve sem találhatnánk jobb kikapcsolódást a plázák elviselhetetlen karácsonyi forgatagában, mint A hobbit második része, ami csütörtöktől a magyar mozikban is látható. A Smaug pusztasága pont azt adja, amire ilyenkor a boltok csillogó kirakatától eltompult elméjű városlakóknak szüksége van – két és fél óra önfeledt szórakozást pipafüsttel, sárkánylehellettel. (Kritikánk a filmről itt.)

HETI PRIZMA. A legnépszerűbb tartalom a héten az Ágoston Mirabella maszkmesterrel készült interjú volt, aki ujj- és szemgolyóékszereket készít szabadidejében. Egy másik cikkünkben az Exek és szeretők szerelemkoncepcióját boncolgattuk: “romkomtól viszonylag szokatlan, hogy olyan látványosan ne higgyen a szerelem erejében”  írtuk a filmről.

Képernyőfotó 2013-12-14 - 16.13.57

KÖNYV. Izgalmas rendező-monográfia kerülhet a B-film rajongók karácsonyfája alá. Crab Monsters, Teenage Cavemen, and Candy Stripe Nurses: Roger Corman: King of the B Movie címen jelent meg a trash pápa életművét bemutató kötet, melyet a rendező filmjeinek mára már klasszikusnak számító plakát-reprodukcióival illusztráltak. Nézzetek bele!

ONLINE OLVASNIVALÓ. Ha egy kicsit is figyelemmel követitek az amerikai díjátadó-szezont, vessetek egy pillantást erre az oldalra. Az Indiewire új rovatában heti kétszer egy-egy olyan rendezőt vagy színészt vesz górcső alá, akinek idei produkciója elnyerte a magazin szerkesztőinek tetszését. Az e heti kiválasztottakkal, a Joshua Oppenheimerrel (Az ölés aktusa rendezője), illetve Michael B Jordannel (a Fruitvale Station főszereplője) készült videóinterjúkat már megtaláljátok az Indiewire oldalán.

A HÉT TRAILERE. Január 1-én mutatja be a BBC One a Sherlock című sorozat várva várt következő részét. Addig is elégedjetek meg a trailerrel. YouTube előnézeti kép

HETI FESZTIVÁL. Tovább dübörög a fesztiválszezon Amerikában, de nem szeretnénk titeket untatni az összes kategória, jelölt és győztes felsorolásával. Ami egyértelműen kijelenthető, hogy a fontos díjak és jelölések tekintetében Steve McQueen filmje, a 12 év rabszolgaság magasan vezet a többiek előtt. Míg a Her (Spike Jonze), az Amerikai botrány (David O. Russell) és a Gravitáció (Alfonso Cuarón) kicsit lemaradva ugyan, de gyűjtögeti az elismeréseket. Mi meg nagyon várjuk a filmek januári bemutatóját.

A HÉT KÉPE. John Malkovich, a király, 60 éves.

1451439_637837672945927_1082104983_n

HETI KISFILM. Ha már a vég gondolatával kezdtük, fejezzük is be azzal. Alább egyik kedvenc idei kisfilmünk, Julia Pott számos fesztivált megjárt (például: Sundance, Primanima) The Eventje, amely Tom Chivers verse alapján beszéli el az apokalipszis eljövetelét és a vég közeledésének jeleit – időben visszafelé.

Címke: , ,

THE week END

THE week END

THE week END

THE week END

THE week END

THE week END

THE week END

THE week END

Infografika

THE week END

Short.Cuts

Short.Cuts

Short.Cuts

HÍREK

HÍREK

MI FOLYIK ITT?

HÍREK

PRIZMATUBE

Rövidfilm

AJÁNLÓ