THE week END

THE week END: Trier, Mundruczó, Wes Anderson, plüssmackók és világvége

PRIZMA

2014/01/11

Valami pihe-puha és hűvös simogatja a tarkódat, olyan érzés, mintha egy plüssmackó orra lenne, de erre azért elég kevés az esély. Élvezkedsz pár másodpercig, aztán… hátranyúlsz és egy tarantulát szedsz le a nyakadból. Valahogy így foglalhatnánk össze röviden hétvégéink történetét. Na de a vég messze még, úgyhogy addig élvezzük, amíg tart! Programajánló, olvasni- és néznivaló, móka, kacagás és a végén egy garantáltan felemelő supercut.

PROGRAM. A Lars von Trier-fesztivál keretében tegnap a Toldi mozi levetítette a rendező új filmje, A nimfomániás első részét, de mi talán ennél is jobban várjuk a mai programot: délután 2-től A Birodalom-maraton lesz. Készüljetek, mert Trier minisorozata egész embert kíván! Este 8-tól pedig a The Humiliated című dokumentumfilmet láthatjátok, melyet Jesper Jargil az Idióták forgatása alatt készített a dán fenegyerek munkamódszeréről. Jegyárak és egyéb információk itt.

Holnap hazai vizeken folytathatjátok a mozizást, ugyanis a Mundruczó Maraton alkalmából a Trafó fél napos vetítést tart délután 4-től a rendező filmjeiből a Kontra Klubban. Részletes programot a Kontra Klub által létrehozott facebook esemény oldalán találtok.

HETI DVD-MEGJELENÉS. December végén, három évvel a magyar mozibemutató után megjelent végre dvd-n Neill Blomkamp nagy port kavart áldokumentarista sci-fije, a District 9. A hír a Prizma szerkesztőségét is felvillanyozta: kritikánk itt.

HETI MOZIAJÁNLÓ. Az alábbi filmeket még játsszák a mozik, mindegyiket szerettük, válogassatok kedvetekre:

A Walter Mitty titkos élete keserédes dramedy, üdítő színfolt Hollywood egyre fakóbb palettáján. Kritikánk.

Martin Scorsese 3 órás ámokfutása – törpék, kurvák és töméntelen mennyiségű kábítószer. A Wall street farkasáról itt írtunk.

Egy magányos feleség, egy zárkózott özvegy tisztviselő és egy elcserélt ételdoboz – máris bimbózik a naan-kenyérbe csomagolt Ezerízű szerelem. Az indiai romkomról is írtunk.

LISTÁK A PRIZMÁN. Ha lemaradtatok volna múltheti nagysikerű listáinkról:

Összeszedtük gyermek- és kamaszkorunk meghatározó filmélményeit – nyúljelmezes angyalok drótkötélen lógva figyelik a habokból felbukkanó kétéltű embert, aki karjában hozza a rég halottnak hitt Leót – közös tudatalattink vásznán már pereg a film.

Pálos Máté 2013-as szigorú toplistája, ami felér egy jól irányzott balegyenessel.

HETI FESZTIVÁLHÍR. Vasárnap rendezik a 2014-es Golden Globe díjátadó ünnepséget. Annak ellenére, hogy Steve McQueen beszédét ócsárló bekiabálással zavarták meg a New York-i Filmkritikusok Körének pár nappal ezelőtt rendezett ceremóniáján, legutóbbi filmje, a nálunk is már műsoron lévő 12 év rabszolgaság valószínűleg itt is díjesőben részesül majd.

A HÉT VIDEÓJA. Az összes lassított felvételt Wes Anderson filmjeiből a TheFilmStage rakta össze egy gyönyörű videóban:


(Mega Sára – Pálos Máté)

Címke: ,

THE week END

THE week END

THE week END

THE week END

THE week END

THE week END

THE week END

THE week END

THE week END

PRIZMATUBE

Rövidfilm

AJÁNLÓ

AJÁNLÓ

AJÁNLÓ

AJÁNLÓ

AJÁNLÓ

AJÁNLÓ

LISTA

PRIZMATUBE

AJÁNLÓ, HÍREK