Mireille Darc (left) and Jean Yanne (right) in Jean-Luc Godard's

THE week END

THE week END: Trier, Mundruczó, Wes Anderson, plüssmackók és világvége

PRIZMA

2014/01/11

Valami pihe-puha és hűvös simogatja a tarkódat, olyan érzés, mintha egy plüssmackó orra lenne, de erre azért elég kevés az esély. Élvezkedsz pár másodpercig, aztán… hátranyúlsz és egy tarantulát szedsz le a nyakadból. Valahogy így foglalhatnánk össze röviden hétvégéink történetét. Na de a vég messze még, úgyhogy addig élvezzük, amíg tart! Programajánló, olvasni- és néznivaló, móka, kacagás és a végén egy garantáltan felemelő supercut.

PROGRAM. A Lars von Trier-fesztivál keretében tegnap a Toldi mozi levetítette a rendező új filmje, A nimfomániás első részét, de mi talán ennél is jobban várjuk a mai programot: délután 2-től A Birodalom-maraton lesz. Készüljetek, mert Trier minisorozata egész embert kíván! Este 8-tól pedig a The Humiliated című dokumentumfilmet láthatjátok, melyet Jesper Jargil az Idióták forgatása alatt készített a dán fenegyerek munkamódszeréről. Jegyárak és egyéb információk itt.

Holnap hazai vizeken folytathatjátok a mozizást, ugyanis a Mundruczó Maraton alkalmából a Trafó fél napos vetítést tart délután 4-től a rendező filmjeiből a Kontra Klubban. Részletes programot a Kontra Klub által létrehozott facebook esemény oldalán találtok.

HETI DVD-MEGJELENÉS. December végén, három évvel a magyar mozibemutató után megjelent végre dvd-n Neill Blomkamp nagy port kavart áldokumentarista sci-fije, a District 9. A hír a Prizma szerkesztőségét is felvillanyozta: kritikánk itt.

HETI MOZIAJÁNLÓ. Az alábbi filmeket még játsszák a mozik, mindegyiket szerettük, válogassatok kedvetekre:

A Walter Mitty titkos élete keserédes dramedy, üdítő színfolt Hollywood egyre fakóbb palettáján. Kritikánk.

Martin Scorsese 3 órás ámokfutása – törpék, kurvák és töméntelen mennyiségű kábítószer. A Wall street farkasáról itt írtunk.

Egy magányos feleség, egy zárkózott özvegy tisztviselő és egy elcserélt ételdoboz – máris bimbózik a naan-kenyérbe csomagolt Ezerízű szerelem. Az indiai romkomról is írtunk.

LISTÁK A PRIZMÁN. Ha lemaradtatok volna múltheti nagysikerű listáinkról:

Összeszedtük gyermek- és kamaszkorunk meghatározó filmélményeit – nyúljelmezes angyalok drótkötélen lógva figyelik a habokból felbukkanó kétéltű embert, aki karjában hozza a rég halottnak hitt Leót – közös tudatalattink vásznán már pereg a film.

Pálos Máté 2013-as szigorú toplistája, ami felér egy jól irányzott balegyenessel.

HETI FESZTIVÁLHÍR. Vasárnap rendezik a 2014-es Golden Globe díjátadó ünnepséget. Annak ellenére, hogy Steve McQueen beszédét ócsárló bekiabálással zavarták meg a New York-i Filmkritikusok Körének pár nappal ezelőtt rendezett ceremóniáján, legutóbbi filmje, a nálunk is már műsoron lévő 12 év rabszolgaság valószínűleg itt is díjesőben részesül majd.

A HÉT VIDEÓJA. Az összes lassított felvételt Wes Anderson filmjeiből a TheFilmStage rakta össze egy gyönyörű videóban:


(Mega Sára – Pálos Máté)

Címke: ,

weekend04

THE week END

magnolia_barcode

THE week END

jancsó

THE week END

Screen-Shot-2012-12-29-at-12.52.09-AM

THE week END

120111weekend

THE week END

Home-Alone-home-alone-15934154-853-480

THE week END

godard_weekend

THE week END

weekend-620x365

THE week END

Képernyőfotó 2013-11-29 - 20.27.12

THE week END

75

PRIZMATUBE

he-took-his-skin-off-for-me

Rövidfilm

small_1402417389

AJÁNLÓ

godard_bucsu-a-nyelvtol_05

AJÁNLÓ

youtube

AJÁNLÓ

11GIRLS-articleLarge

AJÁNLÓ

locke

AJÁNLÓ

guardianlead

AJÁNLÓ

roverlead

LISTA

ibn1chdBtfmSCR

PRIZMATUBE

rover

AJÁNLÓ, HÍREK