EXKLUZÍV

“Uram, miért kell ennyit dugnunk?” – Egy színésznő megpróbáltatásai A nimfomániás forgatásán

PRIZMA

2014/01/14

A Prizma birtokába jutottak egy jelentősnek nem feltétlen nevezhető dán színésznő, bizonyos Anneka Sørensen feljegyzései, amelyekben beszámol A nimfomániás forgatásáról, majd “szakállas szarházinak” nevezi a megbecsült filmrendezőt. A szöveget szerkesztés nélkül, Sørensen engedélyével közöljük.

Uram, miért kell ennyit dugnunk?

Ez a mondat a forgatáson sokat járt a fejemben, valamiért most is előjön. Nagyon izgulok, ma este van a premier. Nem tudom, kicsit azért rosszul esik, hogy én nem kaptam szállodai szobát, pedig én se koppenhágai vagyok. Mert oké, csak kicsi a szerepem, de azért fura, úgy értem, a többiek most biztosan iszogatnak valamelyik hotelben, nem hiszem, hogy az én szobám ára nem fért volna bele, úgy tudom, elég sok pénzt kaptak a filmre. Na mindegy. Nemsokára indulnom kell, de gondoltam, ezt a pár sort még leírom, mostanában úgyis annyit hanyagoltam ezt a szegény naplót.

Azzal szeretném kezdeni, hogy jó volt!! A forgatás előtt is úgy izgultam, mint kislánykoromban, pedig nem voltam szűz, se így, se úgy. Egyből eszembe is jutott, milyen volt az első, amikor Victor Schmuckkal csináltuk. Vicces egyébként, hogy ő titokban felvette kamerával, bár ezt csak később mondta el. Nem zavart igazából (amikor ezt később sokszor megismételtük, akkor se), mármint nem nagyon értettem, mi a jó ebben, de hát ő sokkal idősebb volt nálam, gondoltam, biztos megvan az oka. Eleve nem értem, miért jó ezt nézni, és nem csinálni (pláne ha valakinek van lehetősége), de mindegy.

Szóval, csináltam is már, és a kamera előtt is csináltam is már, mégis izgultam. Persze kis szerepem volt, alig pár jelenet, ez kicsit azért zavart, mert többször játszottam olyan filmben, ahol az volt kiírva, hogy főszerepben Anneka Sørensen, szóval ezekhez képest ez visszalépés volt, de hát mégiscsak Larsról volt szó. Valószínűleg ezért is voltam ideges, mert annyit hallottam róla, meg sokat láttam a tévében, de személyesen még nem találkoztunk. Jens Albinus is (ő ajánlott be neki egyébként) mesélt róla többször, úgymond felkészített rá, mert elvileg nem olyan egyszerű vele kijönni.

Lars, vagy ahogy páran magunk között hívtuk, „a nimfomágiás”, tényleg elég goromba, de azért van valamilyen vonzereje, vagy nem is tudom. Sokszor volt rossz kedve, ezt többektől is hallottam (én végül is keveset találkoztam vele), állítólag nincs sok barátja, de van valamilyen fura humora, vagy minek nevezzem, például minden stábtag kapott egy kitűzőt, amin egy nagy smiley van, de mindkét szeme ilyen horogkereszt. Meg tök kiszámíthatatlan (ezt is többektől hallottam), sokszor ellentmondott magának. A meghallgatásom alatt egyébként állandóan huzigálta a szakállát, motyogott, és volt nála egy golyóstoll, azt egy csomószor bevette a szájába. Nem biztos, hogy ha másvalaki úgy viselkedik velem a meghallgatáson, ahogy ő, akkor is vállaltam volna a munkát, de vele valamiért kivételt tettem, azt hallottam, végül is megéri. (Később azért kedves is volt velem néha, például a jelenetem előtt megdicsérte a frizurámat.) Úgy tudom, egész jó filmeket csinál, bár én nem láttam őket, egy csomónak már a címe is olyan depressziós (nem szeretem a depressziós filmeket). A Dogville-t elkezdtem nézni, mert szeretem a kutyákat, de olyan fura volt, el is aludtam, mondjuk igaz, hogy fáradtan kezdtem el nézni.

Nekem Larsként mutatkozott be, de a meghallgatás után gyorsan megsúgták, hogy igazából azt szereti, ha Uramnak szólítják, úgyhogy én később így tettem (engem ez nem zavar, végül is szeretem, ha valaki ilyen vezéregyéniség, apám is ilyen volt, meg én úgyse tudok könnyen dönteni dolgokban).

Szóval, jó volt a forgatás, bár én ugye keveset voltam ott, igazából csak egy-két napot. Próbáltam tájékozódni, kérdezősködtem, ki hogy érzi magát, meg ilyenek, és elég vegyeseket mondtak, de abban mindenki egyetértett, hogy kicsit azért túl sok a szex a filmben. Mármint oké, hogy a címe utal erre, meg a történet is, de akkor se értettük, miért kell ennyit dugnunk. Meg az elmúlt hónapokban azok a poszterek! Nem tudom, szerintem ennél azért kreatívabbak is lehettek volna, nagyon minimális erőfeszítést tettek (az, amin két vonal van, hát olyat azért még én is tudtam volna), egy poszternek szerintem az a dolga, hogy látványos legyen. Nem?? De lehet, hogy bennem van a hiba, mert láttam Facebookon, hogy sokan megosztották ezeket a képeket, bár én nem igazán értem, miért, nem annyira szépek azok az emberek (tisztelet a kivételnek). Szerintem ez az egész szex-dolog kicsit túl van lihegve.

Meg eleve nem értem, hogy ha Lars annyira szexet akart a filmjébe, akkor miért nem pornót csinált. Ez így kinek jó? Tök hosszú a film, ráadásul két részes!! Van történet, elvileg sokat beszélnek benne (többektől hallottam), szóval arra építeni, hogy az emberek majd végigvárják ezeket a szexelős jelenetekért, hát, szerintem tévednek (ebben nem hinném, hogy én tévedek). De Larsnak mindent szabad, az egyik világosító azt mondta nekem cigizésnél, hogy neki minden hülyeséget megengednek, meg hogy ő olyan a művészfilmben, mint Hollywoodban a Stephen Spielbergh (azt is hozátette, hogy mindkettő szakállas és mindkettő seggfej, és szerinte már túl sok itt a véletlen egybeesés). Én ezt nem tudom, csak azt tudom, hogy nekem egy sima meg egy álomjelenetem volt, az utóbbihoz meg kellett tanulnom egy szöveget (zavaros volt, és még ilyen fura német szavak is voltak benne), és aztán apácajelmezben kellett hancúroznom egy férfival, de úgy forgattuk le, hogy őt három különböző színész játszotta (egy fehér, egy fekete és egy ázsiai), felvettünk pár beállítást az egyikkel, aztán a másikkal, aztán a harmadikkal. De amúgy nem kellett élesben csinálnunk, aminek örültem, mert azért mégis, például az anyukám biztos megnézi majd miattam a filmet (tényleg, még ki kell gondolnom, hogy ezt az apácajelmezt hogy magyarázom meg neki, pont neki).

Szóval, kalandos volt az egész, csak azt sajnálom, hogy olyan keveset lehettem ott, de legalább egy közös sörözésre el tudtam menni (Jens szólt, hogy lesz). Lars ugyan nem jött, mert állítólag a felesége megmondta neki, hogy munka után haza kell mennie, de azért jó volt. Mondjuk nem mindenre emlékszem belőle, de arra igen, hogy az este vége felé a teljesen kész Shia LaBeouf (aki amúgy nagyon büdös) felmászott az asztalra, és letérdelt, és azt kiáltotta, hogy Uram, bocsásd meg, hogy ennyit dugunk!

Örülök, hogy részt vehettem ebben az egészben, de azért remélem, hogy Lars legközelebb nagyobb szerepet ad. Azt gondolom róla, hogy a felszín alatt ő igazándiból egy figyeleméhes, szeretetigényes ember, csomó ilyen barátom volt, hamar kiismertem. Ha később többet dolgozhatnánk együtt, szívesen beszélgetnék vele sokat, hogy jobb kedve legyen, hátha akkor kicsit vidámabb filmeket csinálna.

Viszont most lassan indulnom kéne, nem lenne jó lekésni a buszt, még lehet, hogy holnap folytatom, ha eszembe jut valami.

Most értem haza. Ez a szakállas szarházi kivágott a filmből!

(mindkét kép illusztráció, forrásuk A nimfomániás című film honlapja);
(minden egyéb “forrása”, szerző: Roboz Gábor)

Címke: , , ,

HÍREK

LISTA

KRITIKA

KÍSÉRLETI VETÍTŐ

INTERJÚ

LISTA

KÍSÉRLETI VETÍTŐ

KÍSÉRLETI VETÍTŐ

ESSZÉ

KRITIKA

HARDCORE

HARDCORE

ESSZÉ

Jegyzet

HÍREK

PRIZMATUBE