THE week END

THE week END: Nem fogod elhinni, hogy jártak szegény belugák

PRIZMA

2014/02/15

Szerintünk a filmek általában tévednek: a világvégét nem hatalmas szökőár, pályájáról letért kisbolygó vagy egy veszett kismajom fogja elhozni. Hanem az, hogy a közönséges házimacskákban szaporodó Toxoplasma gondii, másnéven macskaparazita (ami nagyon ritkán az embereknél vakságot, személyiségzavart, halált is okozhat) már megtalálható a sarkvidéki vizekben úszkáló cuki bálnák, a belugák húsában is. Hogy hogyan került oda, az elég rejtélyes. Ennél aggasztóbb hírt talán még sosem hallottunk, és reméljük, olvasták az eszkimók is. Szerintünk ez az a pillanat, amikor el kell kezdeni bepótolni lemaradásainkat, megnézni a megnézendőket, elolvasni az elolvasandókat, és százszázalékos lelkesültséggel átadni magunkat azoknak az élményeknek, amiket ezidáig valamilyen furcsa okból “bűnös élvezeteknek” neveztünk. Ebben segít a THE week END nevű rovatunk, ahol kiöntjük lelkünket, levonjuk a hét tanulságait, programokat, olvasni- és néznivalót ajánlunk a hétvégére.

HETI MOZI. Jó zsaru? Rossz zsaru? Robotzsaru? Az első kettő ráadásul egy filmben, sőt egy fejen található. Minket levett a lábunkról a Lego kaland, amit tulajdonképpen inkább felnőtteknek ajánlunk, akik végigkacaghatják az intertextuális utalásokban tobzódó legó-orgiát.

A részben ember, részben gép igazságosztó történetének remake-je a címszereplőhöz hasonlóan hibrid alkotásra sikeredett. A rendező, José Padilha szerzői stílusának és hangsúlyeltolásainak köszönhetően a Robotzsaru sztorija újabb jelentésrétegeket nyer, ez viszont helyenként a zsánergépezet olajozott működésének rovására megy. Kritikánk a filmről.

HETI DVD AJÁNLÓ. Megjelent dvd-n az utóbbi évek legjobb kritikai visszhangot kapott Woody Allen-filmje, a Blue Jasmine, amiért  valószínűleg Oscar-díjjal jutalmazzák majd a főszerepben parádézó Cate Blanchettet. A filmről itt írtunk.

HETI PRIZMA. A hét elején a fiatal magyar rövidfilmes rendezővel, Szirmai Mártonnal beszélgettünk. A hét közepén Denis Medri Star Wars képregény adaptációján vigyorogtunk nagyokat. Pénteken egész nap Jim Jarmusch meditatív hangulatú versei kavarogtak a fejünkben.

Moebius-Dune-12

HETI TRAILER. Nektek melyik a kedvenc filmetek? És a kedvenc el nem készült filmetek? Kubrick Napóleon biopicje? Vagy a Carl Th. Dreyer-féle Jézus-történet feldolgozás? Jodorowsky Dűnéje az egyik legfájdalmasabb hiány. A rendező így emlékezett vissza a nagyszabású projektre: “olyan filmet akartam csinálni, mint egy LSD-s hallucináció, ami megváltoztatja a fiatalok elméjét”. A szereplőgárdában pedig olyen nevek bukkantak fel mint Salvador Dalí, Orson Welles és Mick Jagger. Az amerikai mozik március elején mutatják be Frank Pavich Jodorowsky’s Dune című dokumentumfilmjét, amiben a rendezőn és a produceren kívül feltűnik Nicolas Winding Refn is, aki Jodorowsky feltétlen rajongója.

YouTube előnézeti kép

A Jodorowsky-filmek alternatív plakátjainak színpompás válogatását itt találjátok – a szelekcióból ez a gyönyörűség valamilyen okból akkor kimaradt:

tumblr_ms92oodbNU1rrtfwbo1_500

VIDEÓESSZÉ. Alább Ali Shirazi szerkesztette egymás mellé Scorsese Taxisofőrjének és Paul Thomas Anderson Boogie Nights-ának egy-egy jelenetét. Kísérteties a hasonlóság, nem?

HETI WES ANDERSON. Nem titkoljuk, hogy őrülten várjuk Wes Anderson új filmjének hazai bemutatóját. A berlini premier után rögtön össze is szedtük az első kritikák legfontosabb mondatait, és ajánlottuk a filmhez kapcsolódó friss tumblr-oldalt.

______

(Mega Sára – Pálos Máté)

Fontos megjegyzés: A leadképnek semmi köze sincs a belugákhoz, sem a macskaparazitához. (Valójában a Week end című Godard-filmhez van köze.)

Címke: , ,

THE week END

THE week END

THE week END

THE week END

THE week END

THE week END

AJÁNLÓ, POSZTERFOLIO

THE week END

THE week END

THE week END

PRIZMATUBE

Rövidfilm

AJÁNLÓ

ANIMATÉKA, HÍREK

AJÁNLÓ

AJÁNLÓ

AJÁNLÓ

AJÁNLÓ

AJÁNLÓ

KRITIKA