weekend04

THE week END

THE week END: Nem fogod elhinni, hogy jártak szegény belugák

PRIZMA

2014/02/15

Szerintünk a filmek általában tévednek: a világvégét nem hatalmas szökőár, pályájáról letért kisbolygó vagy egy veszett kismajom fogja elhozni. Hanem az, hogy a közönséges házimacskákban szaporodó Toxoplasma gondii, másnéven macskaparazita (ami nagyon ritkán az embereknél vakságot, személyiségzavart, halált is okozhat) már megtalálható a sarkvidéki vizekben úszkáló cuki bálnák, a belugák húsában is. Hogy hogyan került oda, az elég rejtélyes. Ennél aggasztóbb hírt talán még sosem hallottunk, és reméljük, olvasták az eszkimók is. Szerintünk ez az a pillanat, amikor el kell kezdeni bepótolni lemaradásainkat, megnézni a megnézendőket, elolvasni az elolvasandókat, és százszázalékos lelkesültséggel átadni magunkat azoknak az élményeknek, amiket ezidáig valamilyen furcsa okból “bűnös élvezeteknek” neveztünk. Ebben segít a THE week END nevű rovatunk, ahol kiöntjük lelkünket, levonjuk a hét tanulságait, programokat, olvasni- és néznivalót ajánlunk a hétvégére.

HETI MOZI. Jó zsaru? Rossz zsaru? Robotzsaru? Az első kettő ráadásul egy filmben, sőt egy fejen található. Minket levett a lábunkról a Lego kaland, amit tulajdonképpen inkább felnőtteknek ajánlunk, akik végigkacaghatják az intertextuális utalásokban tobzódó legó-orgiát.

A részben ember, részben gép igazságosztó történetének remake-je a címszereplőhöz hasonlóan hibrid alkotásra sikeredett. A rendező, José Padilha szerzői stílusának és hangsúlyeltolásainak köszönhetően a Robotzsaru sztorija újabb jelentésrétegeket nyer, ez viszont helyenként a zsánergépezet olajozott működésének rovására megy. Kritikánk a filmről.

HETI DVD AJÁNLÓ. Megjelent dvd-n az utóbbi évek legjobb kritikai visszhangot kapott Woody Allen-filmje, a Blue Jasmine, amiért  valószínűleg Oscar-díjjal jutalmazzák majd a főszerepben parádézó Cate Blanchettet. A filmről itt írtunk.

HETI PRIZMA. A hét elején a fiatal magyar rövidfilmes rendezővel, Szirmai Mártonnal beszélgettünk. A hét közepén Denis Medri Star Wars képregény adaptációján vigyorogtunk nagyokat. Pénteken egész nap Jim Jarmusch meditatív hangulatú versei kavarogtak a fejünkben.

Moebius-Dune-12

HETI TRAILER. Nektek melyik a kedvenc filmetek? És a kedvenc el nem készült filmetek? Kubrick Napóleon biopicje? Vagy a Carl Th. Dreyer-féle Jézus-történet feldolgozás? Jodorowsky Dűnéje az egyik legfájdalmasabb hiány. A rendező így emlékezett vissza a nagyszabású projektre: “olyan filmet akartam csinálni, mint egy LSD-s hallucináció, ami megváltoztatja a fiatalok elméjét”. A szereplőgárdában pedig olyen nevek bukkantak fel mint Salvador Dalí, Orson Welles és Mick Jagger. Az amerikai mozik március elején mutatják be Frank Pavich Jodorowsky’s Dune című dokumentumfilmjét, amiben a rendezőn és a produceren kívül feltűnik Nicolas Winding Refn is, aki Jodorowsky feltétlen rajongója.

YouTube előnézeti kép

A Jodorowsky-filmek alternatív plakátjainak színpompás válogatását itt találjátok – a szelekcióból ez a gyönyörűség valamilyen okból akkor kimaradt:

tumblr_ms92oodbNU1rrtfwbo1_500

VIDEÓESSZÉ. Alább Ali Shirazi szerkesztette egymás mellé Scorsese Taxisofőrjének és Paul Thomas Anderson Boogie Nights-ának egy-egy jelenetét. Kísérteties a hasonlóság, nem?

HETI WES ANDERSON. Nem titkoljuk, hogy őrülten várjuk Wes Anderson új filmjének hazai bemutatóját. A berlini premier után rögtön össze is szedtük az első kritikák legfontosabb mondatait, és ajánlottuk a filmhez kapcsolódó friss tumblr-oldalt.

______

(Mega Sára – Pálos Máté)

Fontos megjegyzés: A leadképnek semmi köze sincs a belugákhoz, sem a macskaparazitához. (Valójában a Week end című Godard-filmhez van köze.)

Címke: , ,

magnolia_barcode

THE week END

jancsó

THE week END

Screen-Shot-2012-12-29-at-12.52.09-AM

THE week END

120111weekend

THE week END

Mireille Darc (left) and Jean Yanne (right) in Jean-Luc Godard's

THE week END

Home-Alone-home-alone-15934154-853-480

THE week END

Mondoeltopo

AJÁNLÓ, POSZTERFOLIO

godard_weekend

THE week END

weekend-620x365

THE week END

Képernyőfotó 2013-11-29 - 20.27.12

THE week END

75

PRIZMATUBE

he-took-his-skin-off-for-me

Rövidfilm

small_1402417389

AJÁNLÓ

jod1

ANIMATÉKA, HÍREK

godard_bucsu-a-nyelvtol_05

AJÁNLÓ

youtube

AJÁNLÓ

11GIRLS-articleLarge

AJÁNLÓ

locke

AJÁNLÓ

guardianlead

AJÁNLÓ

la danza

KRITIKA