AJÁNLÓ

5 kihagyhatatlan film a Titanic kínálatából

PRIZMA

2014/04/04

Ahogy azt már jeleztük, a Titanic idei versenyszekciója különösen izgalmasnak ígérkezik. Most viszont a teljes fesztiválkínálatból választottunk ki 5 – szerintünk – kihagyhatatlan, formabontó filmet, amelyek nagy része már régebben a Prizma látóterébe került, feltűnt év végi best of listáinkon. Vagyis: Titanic-filmek, a Prizma ajánlásával:

Frankenstein serege (szekció: A sötét oldal)

Kőbunkó történet, harmatgyenge színészek, csapnivaló dialógusok, de mindez nem számít, amint végre eljutunk az ördöngös doktor laboratóriumáig, és megismerkedünk huncut kreálmányaival. A relatíve low budget alkotás egyszerre okoz kéjes álmokat az ipari hulladékból összefércelt hibriditás szerelmeseinek, és rúgja arcon a lelketlen CGI-ipart. Nem csalás, nem ámítás, ezeket a szörnyeket tényleg háztartási kellékekből építette meg a virgonc és ötletekből láthatóan kifogyni nem tudó stáb!

A lények aurája így is olyan erős, hogy többségük személyességgel is feltöltődik, így aztán mindenki választhat magának egy házikedvencet. A magam részéről én a „Szúnyog” fedőnevű bestiával tudnám a leginkább elképzelni, hogy egy kiadós golfmeccs után legurítunk néhány pofa sört.

Design: priceless. Smink/maszk: epic. Beépített csattogók, ütvefúrók: fantastic. Minden egyéb, Shakespeare-rel szólva, néma csend. „They are not puppets!” (BI)

Vetítési időpontok:  04.06. 21:15 – Toldi Mozi; 04.11. 21:00 –  Toldi Mozi

___

Fruitvale Station (szekció: Amerikai függetlenek)

A hatalmas kiugrásként szolgáló, a Sundance Fesztivált, majd Cannes-t is megjárt film apropóját viszont szomorú és tragikus esemény adja: a 2009. január 1-i, oaklandi rendőrségi túlkapás, mely során a Bay Areában szolgálatot teljesítő Johannes Mehserle az igazoltatás/előállítás közben arccal a földön fekvő, afroamerikai Oscar Grantet hátba lőtte. Hogy miért? A mai napig nem lehet tudni.

Az incidens alatt a kaliforniai egyetemen filmművészetet hallgató Ryan Coogler debütáló mozija ezzel a mára már archív felvétellel kezdődik, majd a 22 éves Oscar Grant utolsó napjának dramatizált feldolgozásával folytatódik. Teljesen hétköznapi események, találkozások és beszélgetések láncolata követi egymást, Coogler dokumentarista attitűddel tárja elénk Grant életét, mindennapjainak apró, mégis jelentős momentumaival állít emléket neki. A megélhetési gondokkal küzdő, börtönviselt férfihez már-már intim közelségbe kerülünk.

A Spike Lee korai munkáit idéző, tűpontosan felvázolt közegben színésznagyság van születőben, és ez a szimpátia egy az egyben az ő alakításából fakad. A Grantet megformáló Michael B. Jordant a kitűnő Az erő krónikájában szúrtam ki annakidején (a rendhagyó szuperhősfilmről írott kritikámat itt keressétek), a tehetséges fiatalember a Fruitvale Stationben izmosodik elsőosztályú aktorrá. Alakítása intenzív, melegszívű, gyengéd, de közben a felszín alatt húzódó erőszakos dühvel a fiatal és a nem annyira fiatal Denzel Washington egyenesági leszármazottja. (MD)

Vetítési időpontok:  04.06. 19:30 – Toldi Mozi; 04.08. 19:00 – Toldi Mozi

___

Valahol Angliában (szekció: A sötét oldal)

Ben Wheatley kétségtelenül a kortárs szcéna egyik legizgalmasabb, legeredetibb alkotója. Az internetes vírusvideók, az animáció és a televízió világában is otthonosan mozgó brit művész 2009-es nagyjátékfilmes debütálása, a Down Terrace óta már a negyedik mozijával jelentkezik. Legfrissebb munkája, az A Field in England is egy meghökkentő, kivételesen erős darab, mely fura előzmények után, rendhagyó körülmények között készült: Wheatley egy hagyományőrző csoportról forgatott dokumentumfilmet és azonnal beleszeretett a történelmi kulisszákba. Kutatásai során megdöbbenve fedezte fel, hogy a 17. században igen elterjedt volt a hallucinogén gombák fogyasztása.

YouTube előnézeti kép

Egy véres csata kellős közepén vagyunk, valahol egy tágas angliai mezőn. A gyáva tudós, a tapasztalt katona és a kissé együgyű, de jóságos dárdás véletlenül egymás mellé keverednek. Némi szóváltás után úgy döntenek, egymás leölése helyett inkább keresnek egy ivót és söröznek egyet, ám útjuk során egy ördögi nemesemberbe botlanak. A figurákat kezdettől fogva homályos, kusza célok vezérlik, ki küldetésről, ki az otthonáról beszél. Fel-alá mászkálnak a mezőn, a magas fűben kincsek után kutatnak, üríteni próbálnak vagy épp gyanús gombákat fogyasztanak. Wheatley és Jump a világba száműzött, magára maradó emberiség groteszk metaforáját tárja elénk, az alkotók azonban minden lehetséges eszközt megragadnak annak érdekében, hogy művük ellenálljon a lekerekítő, felszínes címkékkel dobálózó értelmezési kísérleteknek. A Valahol Angliában a könnyen megúszható válaszok helyett a kényelmes komfortzónájából szeretné kizökkenteni a nézőt. (HZ)

Vetítési időpontok: 04.07. 21:00 – Toldi Mozi; 04.11. 19:00 – Uránia Nemzeti Filmszínház

___

Jobb angyalok (szekció: Amerikai függetlenek)

Terrence Malick, a kortárs amerikai film egyik legtitokzatosabb figurája az utóbbi években szokatlanul termékeny volt, bár sajnos Az élet fája után készült filmje, a To the Wonder elkerülte a hazai moziforgalmazást. Mindemellett Malicknek produceri tevékenységekre is volt ideje: Malick régi alkotótársa és barátja, A. J. Edwards debütáló filmje le sem tagadhatná a rendezőóriás hatását.

A természet és ember viszonyát középpontba állító, sitilizált képi világú Jobb angyalok Abraham Lincoln gyerekkoráról szól, de ahogy Malicknél megszokhattuk, a történetnél fontosabbak az impresszionisztikus epizódok és a különleges pillanatok költői megragadása, amelyek során valahogy mégis közelebb jutunk a szereplőkhöz, és az őket körülvelő vad környezethez. Malick rajóngóiank kötelező darab! (PM)

Vetítési időpontok: 04.06. 21:00 – Puskin; 04.08. 16:00 – Uránia Nemzeti Filmszínház

___

Tom a farmon (szekció: Verseny)

Nehezen tudjuk palástolni lelkesedésünket az iránt, hogy a felháborítóan fiatal, húszas évei közepén járó kanadai rendező, Xavier Dolan legfrissebb filmje helyet kapott a Titanic műsorában (ráadásul a versenyszekcióban). A színdarabból készült thrillert már ajánlottuk nektek, ezúttal csak a fim elképesztő előzetésére hívnánk fel újra a figyelmet, amelyben úgy lüktet az avantgárd szellemiség, hogy szerintünk magában is helyt állna egy kísérleti filmfesztiválon.

YouTube előnézeti kép

Az alig két percbe belefér egy utalás Hitchcock zuhanyjelenetére (0:26), egy szuperlassításban repülő autóajtó (0:35), fassbinderi módon szenvedő tehenek, egy hideglelős sóhajtás (0:54-nél), két fülbemászó popszám, egy veszett jó vonós téma, és sok némán kiabáló arc. 1:31-nél van egy kép, amitől minimum fel kell szisszenni… (PM)

Vetítési időpontok: 4.04. 21:00 – Toldi Mozi;  04.11. 21:30 – Uránia Nemzeti Filmszínház

Címke: , ,

AJÁNLÓ

FESZTIVÁL

ESSZÉ

KINO LATINO

Jegyzet

LISTA

LISTA

PRIZMATUBE

Rövidfilm

AJÁNLÓ

LISTA

LISTA

AJÁNLÓ

AJÁNLÓ

LISTA

AJÁNLÓ

AJÁNLÓ

AJÁNLÓ

LISTA

PRIZMATUBE