LISTA

Behúznál egyet Lars von Triernek? Gondold át újra! – Trier legütősebb mondatai (+ videó)

PRIZMA

2014/04/11

Ahogy telnek a hónapok, és halványul A nimfomániás okozta sokk emléke, egyre nagyobb kedvvel gondolunk vissza a filmre. Sőt, bevalljuk, nagy izgalommal várjuk a DVD-kiadást, hogy felkutathassuk és kikockázzuk a filmbe rejtett összes Fibonacci-spirált. Tovább hevíti hangulatunkat, hogy a Cannes-i program bejelentésével hamarosan kiderül az is, hogy a fesztivál visszafogadja-e a kitagadott Fiút, és megenged-e neki egy versenyen kívüli, egészen biztosan szolid és visszafogott vetítést egy félreeső teremben? De az is lehet, hogy a kérdés inkább ez: megtiszteli-e Trier a fesztivált egy már hónapokkal ezelőtt bemutatott film,  A nimfomániás második részének rendezői változatával?

Mindenesetre addig is ajánljuk az alábbi nagyszerű videoesszét Trier munkásságáról (Nelson Carvajal munkája):

Kis részben ennek apropóján, nagyob részben azért, mert most jutott eszünkbe, összeszedtük a nem éppen cizellált fogalmazásmódjáról ismert direktor pár erős nyilatkozatát azokból a boldog évekből, amikor még adott interjúkat. Lássuk be, azóta kevesebbet nevetünk… (Az utolsó kettő a kedvencünk.)

 

“Nem érdekel, hogy az emberek mit gondolnak rólam.” Time Out, 2000.

 

“Én vagyok a világ legjobb filmrendezője.” Cannes, 2009.

 

“Nudista kommunisták családjából származom. A szüleim megengedték, hogy azt tegyek, amit akarok. Nem érdekelte őket, hogy az iskolában vagyok vagy fehérbort vedelek.” Die Zeit, 2005.

 

Nem vagyok nő! Ezt tisztázzuk! Hú, nem tudom, talán nő vagyok. Egy amerikai nő. Legalábbis 65 %-ban.” Die Zeit

 

[Arról, hogy szenvedésből vagy örömből van-e több az életben] “Szenvedésből, a francba! Egyértelmű. Erre felhozhatnád az orgazmust. Igen, ez rendben van. De az orgazmus, a Ferrarik és már örömöknél a halál, a szenvedés a skála másik végén, ezek többet nyomnak a latban szerintem. És sokkal több szenvedés és fájdalom van, mint öröm. És ha egy szép tavaszi napot élvezel, az is valahogy olyan melankolikus.” 

 

“Minden pokolra jut, de mi mosolyogjunk útközben.” Little White Lies

 

Rengeteg fóbiám van, de az nem tartozik közéjük, hogy furcsa dolgokat műveljek egy kamerával.” The Guardian

 

Az a trikó, ami most rajtam van, túl kicsi. Nagyobb kellene belőle. Nem tudom, miért gondolja mindenki, hogy nagyon, nagyon kicsi vagyok. Ezen a pólón Ingmar Bergman látható, egy felhőn. Egy hete kaptam. Nem vagyok biztos benne, hogy tényleg felhőkön ül. Szerintem lehetséges, hogy egyenesen a pokolra jutott, de ezt nem tudhatjuk.” IFC

 

“Ha bárki szeretne behúzni egyet, nyugodtan jöhet. De figyelmeztetlek, lehet, hogy élvezni fogom. Úgyhogy talán nem ez a büntetés legjobb módja.” Spiegel

 

Címke: , ,