AJÁNLÓ

Újra menő a filmklubozás – Nézz friss magyar filmeket, és beszélgess róluk!

PRIZMA

2014/04/11

Minden hónap első keddjén tömegek tűnnek el a Rákóczi út alatt, egészen pontosan az Uránia Nemzeti Filmszínház alagsorában, a Díszteremnél szerintem barátságosabb térszerkezettel megáldott Fábri teremben. Na jó, nem tömegek, csak egy kisebb artmoziteremnyi csoportosulás, aminek tagjait az köti össze, hogy kortárs magyar filmeket szeretnek nézni, majd megbeszélni.

Az ELTE BTK Filmtudomány Tanszékén 2011-ben megalakult Magyar Filmtörténeti Kutatócsoport és a szintén a tanszékhez kötődő Metropolis filmelméleti folyóirat szervezésében létrejött Közelkép filmklub célja, hogy párbeszédet generáljon a közelmúltban bemutatott magyar filmekről – legutóbbi alkalommal például a Couch Surfről. Noha a program leírása szerint a szervezők várják a “komoly érdeklődőket”, mert ők “komolyan gondolják” az eseményt (még jó!), az estére szerencsére nem volt jellemző a komolykodás – sokkal inkább a vélemények gondolatébresztő ütköztetése.

A film után a Kutatócsoport tagja és a Filmtudomány tanszék munkatársa, Pápai Zsolt beszélt jó fél órát Dyga korábbi munkáiról, a magyar film és a műfajiság kapcsolatáról, illetve a szkeccsfilmek (vagy más néven omnibuszfilmek) egyik visszatérő problémájáról. Név szerint arról, hogy vajon mennyire szükséges az ilyen filmeknek egységes víziót, stílust megjelenítenie, ami összekapcsolja a kisfilmeket.

Ahogy arra Pápai is rávilágított, a Couch Surf esetében ez különösen problémás, mivel a címet és a vándormotívumot adó kanapé az epizódok több mint felében valójában nem kap kitüntetett szerepet. Kis túlzással a film címe lehetne “A levegő” is – jegyezte meg Pápai. Azzal kapcsolatban, hogy ez a következetlenség mennyire hibája a filmnek, a beszélgetésbe bekapcsolódó nézők nem értettek egyet, de a többség érezhetően nem volt elragadtatva a filmtől, és most talán a kelleténél finomabban fogalmaztunk. Még Pápai is, aki magára vállalta a Couch Surf védőügyvédjének szerepét (nem volt könnyű dolga), ezzel a mondattal oldotta a csalódottságot: “Tisztában vagyunk vele, hogy nem az új Aranypolgárt láttuk.”

A filmtudós mindenesetre alaposan és izgalmasan járta körül a filmet, teremtett kontextust az értelmezéshez, számos gyártási körülményre is kitérve. Bár az az állítása, hogy a kis költségvetésből, a Filmalap támogatása nélkül készült film szűkös financiális hátteréből  kifolyólag sérthetetlenséget élvez az ítéletalkotás során, erősen vitathatónak tűnik.

A Kutatócsoport egyébként 2011-ben alakult, azzal a céllal, hogy összehangolja az ELTE Filmtudomány Tanszékén folyó, magyar filmtörténettel kapcsolatos kutatásokat, illetve “működésével serkentse ilyen irányú jövőbeni kutatások beindulását”. A csoport egyelőre kissé szegényes honlapján szerencsére konkrétan is leírják, hogy ez mit jelent: egy átfogó magyar filmtörténeti kiadvány megvalósítását, konferenciák és beszélgetések szervezését.

A Közelkép filmklub tehát nemcsak kiváló alkalom arra, hogy alaposan, filmes szakemberek vezetésével kibeszéljünk egy-egy friss magyar filmet, hanem missziót is teljesít: igyekszik ráirányítani a figyelmet a magyar film történeti és elméleti kérdéseire, elsősorban, de nem kizárólag a fiatal film-, média-, és egyéb bölcsészszakok, posztgraduális képzések hallgatói körében. Hiszen ahhoz a bizonyos, a magyar film történetét elbeszélő, hiánypótló könyv megvalósításához, az alapkutatások elvégzéséhez minden bizonnyal jól fognak jönni a munkába bevonható lelkes fiatal szakértők.

A következő alkalommal, május első keddjén a Viharsarok című film kerül majd terítékre. További részletekért érdemes figyelni az Uránia Facebook-oldalát.

____

(pm)

Címke: ,

KRITIKA

Jegyzet

INTERJÚ

KÍSÉRLETI VETÍTŐ, KRITIKA

KRITIKA

Jegyzet

Jegyzet

Jegyzet

Beszélgetés

Jegyzet

INTERJÚ

Jegyzet

AJÁNLÓ

AJÁNLÓ

KRITIKA

Jegyzet

TRAILERPARK

EXKLUZÍV, FESZTIVÁL

Jegyzet

KÍSÉRLETI VETÍTŐ