AJÁNLÓ

Brandon Cronenberg videóklipjétől eltorzult az arcunk

PRIZMA

2014/06/06

A néhai vérbáró, David Cronenberg fia az Antiviral után egyelőre egy klippel jelentkezik.

Az ifjabb Cronenberg első filmje 2012-ben Cannes-ban az Un Certain Regard-szekcióban került bemutatásra, nagy vihart nem kavart, a kritikusok nem rajongtak érte (jelenleg a film 55%-on áll a Metacritic rendszerében). Ellentétben velünk! Bartók Imre az éves filmlistáján például ezt írta az Antiviralról (de a film ezen a toplistán is helyet kapott):

“Művészdinasztiák léteznek, a filmtörténetben azonban példa nélküli az a fajta kontinuitás, amelyet a Cronenberg-vérvonal kacskaringói rajzolnak elénk. Brandon pontosan ott veszi fel a fonalat, ahol az apja nagyjából tizenöt évvel ezelőtt – sajnos – elejtette, ráadásul szolgai másolás helyett saját lát(om)ásmóddal és egyedi ötletekkel gazdagítja a családra olyannyira jellemző biofiziológiai érzékenységet. Amíg David Cronenbergnél a technika homályosan aberrált eszme volt csupán, az infant terrible Brandon már reálisnak tűnő lehetőségekkel kezd kísérletezni. A film alapötletét a tudományos paranoiával felturbózott celebkultusz zseniális kiforgatása adja: az epekedő rajongók megfelelő pénzösszegért cserébe kedvenc sztárjaik kórságaival pumpálhatják tele magukat. Hogy ennek nem lesz jó vége, az hamar sejthető, de hogy milyen is az, amikor egy sajátosan transzformált ultrahangon keresztül „a betegség arcával” találkozhatunk, nos, az egyszerűen lenyűgöző – akárcsak a bájosan öregedő, örök-perverz Malcolm McDowell.”

YouTube előnézeti kép

Brandon Cronenbergről azóta nem sokat hallottunk, de nagyon reméljük, hogy éppen filmterveken dolgozik. Pihenésképpen viszont Karim Hussain operatőrrel közösen készítettek egy videót a szintén kanadai Animalia Stiflin című számához. A könnyed kísérleti elektronikához Cronenberg egyszerű, nyers, mégis egyedi vizuális világot teremtett, minimális költségvetésből – új filmjének érkezéséig mindenesetre ezzel kell beérnünk.

YouTube előnézeti kép

Címke: , ,

ESSZÉ

KRITIKA

PRIZMATUBE

Jegyzet

LISTA

LISTA

ANIMATÉKA

AJÁNLÓ, HÍREK

HÍREK, OFF SCREEN

PRIZMATUBE

KRITIKA

EXKLUZÍV, PRIZMATUBE

INTERJÚ

PRIZMATUBE

PRIZMATUBE

HARDCORE, HÍREK

LISTA

HARDCORE

HÍREK, TRAILERPARK

Jegyzet