ANIMATÉKA

Ehhez képest gyerekkori lázálmaink könnyed matinék voltak

PRIZMA

2014/07/19

David OReilly a kortárs animációs film dadaista fenegyereke. Filmjeit a lehető legfapadosabb számítógépes grafikával alkotja, munkáinak vonzerejét nem a cizellált kivitelezés, hanem az eszméletlenül meghökkentő asszociációk adják. A Velencei Filmfesztiválon és a Sundance-en is bemutatott The External World jellegzetes film OReilly különös világából.

L

Egymáshoz lazán (de inkább sehogy se) kapcsolódó epizódok egy olyan világot rajzolnak ki, ami egy túlpörgéses Cartoon Network-függő gyerek rémálmához hasonlít. A vad humorú szürrealizmus és a gyermekded rajzok találkozásából egy meglehetősen zavarba ejtő koktél született: a groteszk irónia épp úgy megtalálható itt, mint a finomra hangolt líra.

OReilly a giccsesztétika kreatív blokkjával megátkozott 3D animációt dekonstruálja: RGB XYZ című munkája az abszurditásig fokozza ezt a gesztust. OReilly volt egyébként Spike Jonze A nőjének az animátora, ő készítette el azt a furcsa mászós videojátékot, amivel Joaquin Phoenix karaktere ütötte el az idejét.

Azóta OReilly előrukkolt egy sajátságos játékkal, amiben egy hegyet irányíthatunk. Bővebben erről: itt.

The External World from David OReilly on Vimeo.

RGB XYZ (2007) from David OReilly on Vimeo.

Címke: , , , ,

HARDCORE

Rövidfilm

ANIMATÉKA

KRITIKA

ANIMATÉKA

INTERJÚ, KINO LATINO

KÍSÉRLETI VETÍTŐ

ANIMATÉKA, HÍREK

ANIMATÉKA

ANIMATÉKA

PRIZMATUBE

ANIMATÉKA, PRIZMATUBE

ANIMATÉKA

PRIZMATUBE

PRIZMATUBE

ANIMATÉKA

KÍSÉRLETI VETÍTŐ

ANIMATÉKA

KÍSÉRLETI VETÍTŐ

ANIMATÉKA, HÍREK