Charlie kaufman in 2009

HÍREK

Két friss hír Charlie Kaufmanról

PRIZMA

2014/07/24

Egy jó, egy rossz.

Ha valamiért meg kellene mondanunk, szerintünk ki ma az egyik legagyasabb amerikai forgatókönyvíró, nem sokat tötymörögnénk a válasszal, és aki látta a John Malkovich-menetet, az Adaptációt, az Egy makulátlan elme örök ragyogását vagy a Kis-nagy világot, az tudja, miért Charlie Kaufmanra szavaznánk. Hogy miért nem írunk róla gyakrabban – régebben készítettünk egy interjúfordítást, és 6. számunkban esszét közöltünk a filmjeiről -, annak okát ott kell keresnünk, hogy Kaufman bonyolult filmeket ír, túl öntörvényű alkotó és nem vállal bérmunkákat. Vagyis ritkán jut munkalehetőséghez.

Két hírt ígértünk, essünk túl a rosszon: a pilot epizód láttán az FX csatorna nemet mondott Kaufman tévésorozatára. A How & Why című, vígjátéki és drámai elemeket vegyítő széria egy fizikusról szólna, aki hiába sikeres a szakmájában, a hétköznapi élettel nem boldogul. Nem lehet tudni, a csatorna miért tagadta meg a folytatás lehetőségét (pedig szerepet vállalt a sorozatban Catherine Keener, Michael Cera, John Hawkes és Sally Hawkins), mindenesetre Kaufman állítólag tovább házal másoknál.

A jó hír pedig az, hogy már majdnem kész Kaufman első animációs filmje, az Anomalisa, amely 40 percesnek indult, de jelenleg 80 percesre saccolják. Nyilván erre sem úgy szerzett pénzt, hogy egy tíz perces stúdiómegbeszélésen lehengerelt mindenkit az ötletével: a Kickstarteren jutott támogatáshoz (egyébként kétszer akkorához, mint amennyit kért).

Az Anomalisa hivatalos szinopszisa, kapaszkodjatok meg, a következő:

A film egy olyan emberről szól, akit megnyomorít élete hétköznapisága.

Persze tudjuk, Kaufman azért meg fog lepni minket.

(via)

 

Címke: ,

Lynch

ESSZÉ

pieles00

KINO LATINO, KRITIKA

crumbs000

KRITIKA, magazin

tarr_lead

TRAILERPARK

zero2

KÍSÉRLETI VETÍTŐ, KRITIKA

lostriver00

magazin, TRAILERPARK

electricitylead

TRAILERPARK

hungrylead02

TRAILERPARK

04_cron_lead

HÍREK, OFF SCREEN

Sherlock Holmes II 02

Körkérdés

gta4

ESSZÉ

quick

ESSZÉ

theoneilovelead2

TRAILERPARK

Pulp_Fiction_3_travolta-2

PULP

nullanullahet

HARDCORE, OFF SCREEN

Képernyőfotó 2014-07-11 - 1.45.13

KÍSÉRLETI VETÍTŐ

carruthlead2

INTERJÚ

coherencelead

TRAILERPARK