molls-umathurman-590x350

PULP

Ponyvaregény20: Megmasszíroznád a lábát egy férfinak is?

PRIZMA

2014/07/26

Míg az erőszak ábrázolásában Tarantino formabontóan merész, filmjeinek viszonya a szexualitással már jóval ellentmondásosabb. Nem arról van szó, hogy világából hiányozna a szex: hősei a maguk módján beszélnek róla („Miről is szól a Like A Virgin?”) és csinálják is (lásd a Jackie Brown háromperces menetét), a Ponyvaregényben mégis inkább az aktust helyettesítő pótcselekvéseket látunk. Lábmasszázs, tánc, illetve Butch és Fabienne orális fixációja adják a Ponyvaregény hőseinek szexuális életet, de végül Vincent Vega is csak egy injekciós tűvel hatolhat a vágyott Miába – igaz, egyenesen a szívébe.

Az alapvetően homofób férfiközösség („Megmasszíroznád a lábát egy férfinak is?”) mintha végig az anális behatolás bűvkörében létezne: a végbélben hordott aranyóra a bajtársiasság legőszintébb kifejeződése, a férfiak közti nemi erőszak a hatalomgyakorlás eszköze, hasonlóan a börtönfilmekhez vagy a konkrétan megidézett Gyilkos túrához.

YouTube előnézeti kép

A Ponyvaregény férfitársaságában Pumpkin és Honey Bunny, illetve Butch és Fabienne kettőse miatt a heteroszexuális kapcsolat kellemetlenül banálisnak hat, egy kézfogás a helyi femme fatale-lal viszont rövid úton halált okozhat. Ebből a saját férfiasságát minduntalan verbális és fizikai erőszakkal megerősítő, de mégis kamaszosan esetlen hímközegből emelkedik majd ki a későbbi Tarantino-filmek emblematikus figurája, az erős, önálló, és mindenekelőtt veszedelmes nőalak, nevezzék akár Jackie Brownnak, akár Mennyasszonynak.

“Jules: Nanananana, álljunk csak meg! Kinyalni a pináját, és megmasszírozni a lábát, az kurvára nem ugyanaz.
Vincent: Nem ugyanaz, de ugyanaz a műfaj.
Jules: Nem is ugyanaz a műfaj, baszd meg. Figyelj, lehet, hogy a te masszázsmódszered más, mint az enyém. De akkor is! Fogdosni egy nő lábát, és bedugni a nyelved a legszentebb szentségbe nem ugyanaz a műfaj, nem ugyanaz a játék, nem ugyanaz a sportág, baszd meg. Egy lábmasszázs nem jelent szart sem!
Vincent: Te csináltál már lábmasszázst?
Jules: Nekem beszélsz te a lábmasszázsról? Én abban mester vagyok, baszd meg.
Vincent: Sokat masszíroztál?
Jules: Naná! Tökélyre fejlesztettem a technikámat. Nem csiklandozok, vagy ilyesmi.
Vincent: Megmasszíroznád a lábát egy férfinak is?
Jules: Baszd meg!”

 

pulpfiction_1

Címke: ,

14781-1

ESSZÉ

adéle

Infografika

fifty-shades-grey

KRITIKA

secretary

AJÁNLÓ, TRAILERPARK

10000-km-david-verdaguer-natalia-tena-picture

ESSZÉ

04_grafika_lead

Infografika

ponyvamilettvolnaha2

PULP

Képernyőfotó 2014-07-27 - 15.12.56

PULP

5724_o_bansky

PULP

Pulp-Fiction-682-1024x432

PULP

walkenora

PULP

pulpfiction1

PULP

maxresdefault-2

PULP

CI205684681630238379_retouched-2

PULP

32

PULP

Pulp-Fiction-pulp-fiction-13195738-1920-810

PULP

Pulp_Fiction_3_travolta-2

PULP

pulp_fiction3430

PULP

light_sleep

KÍSÉRLETI VETÍTŐ