Pulp_Fiction_3_travolta-2

PULP

Ponyvaregény20: Végeláthatatlan fecsegés

PRIZMA

2014/07/26

Idén lett húsz éves a modern filmtörténet egyik legnagyobb remekműve, a függetlenfilmek Star Warsa, a Ponyvaregény.Tarantino erőszakkomédiája hét Oscar-jelölést és a Cannes-i Filmfesztivál nagydíját is bezsebelte, jelenleg 94 %-on áll a Rottentomatoes-on, ötödik helyen az IMDB toplistáján, két hellyel előzve a Schindler listáját. Születésnapja alkalmából elmerültünk Tarantino papírmasévilágában, arra a kérdésre keresve a választ, hogy mitől lett pont ez a fim az utóbbi két évtized egyik, ha nem a legmeghatározóbb filmje. Cikksorozatunk második része.

Végeláthatatlan fecsegés – Elmore Leonard, az ősforrás

A Ponyvaregényben már a cím is jelzi Tarantino irodalmi kötődéseit, de a párbeszédek kidolgozottsága, a szlengre alapozott szövegalkotási technikája, a sok, egyenként is markáns szereplőt mozgató, összetett cselekményszövése egyértelműen a tavaly elhunyt Elmore Leonard munkásságát idézi. Tarantino rajongását mi sem bizonyítja jobban, hogy következő filmje, a Jackie Brown egyenesen egy Leonard-regény, a Rum Punch adaptációja volt, de az elsősorban western és bűnügyi regényeiről ismert szerző világlátása áthatja a Ponyvaregényt is.

rum-punch-por-elmore-leonard-13693-MLA136878952_3691-F

A szereplők gyakran banális, a törvényen kívüliek romantikus auráját megtörő végeláthatatlan fecsegései Leonard munkáiból köszönnek vissza, aki a huszadik század krimiírói közül talán a legügyesebben játszott a látszatcoolság és a mindennapi prózaiság közötti feszültséggel, ezzel idézőjelbe téve a nagybetűs Amerikai Ikonográfia alapvető toposzait.

Amikor Chili tizenkét évvel történetünk kezdete előtt először ment Miami Beachbe, kívül-belül hideg telük volt: egy fok volt aznap, amikor Tommy Carlóval a South Collinson lévő Vesuvióban ebédelt, és meglovasították a bőrdzsekijét.” (Szóljatok a köpcösnek!)

Karaktereiben félműveltség vegyül büszkeséggel, Hollywood (Szóljatok a köpcösnek!), a szebb napokat is látott olasz maffia (Pronto) vagy Atlantic City kaszinóinak (Glanc) fecsegő felszíne alatt folyamatos szorongás dolgozik: erős félelem a külvilág felé mutatott imázs megingásától. És amikor felfeslik a coolság maszkja és véletlenül elsül a fegyver, Tarantino filmjeihez hasonlóan, nem marad más a hátsó ülésen, csak vér és némi agyvelő, meg a bamba arcokra kiült értetlenség.

YouTube előnézeti kép
___
(Pálos Máté – Sepsi László) A szöveg a vs.hu és a Prizma együttműködése során készült.

Címke: ,

Lynch

ESSZÉ

pieles00

KINO LATINO, KRITIKA

crumbs000

KRITIKA, magazin

tarr_lead

TRAILERPARK

zero2

KÍSÉRLETI VETÍTŐ, KRITIKA

lostriver00

magazin, TRAILERPARK

electricitylead

TRAILERPARK

hungrylead02

TRAILERPARK

04_cron_lead

HÍREK, OFF SCREEN

Sherlock Holmes II 02

Körkérdés

04_grafika_lead

Infografika

gta4

ESSZÉ

quick

ESSZÉ

theoneilovelead2

TRAILERPARK

ponyvamilettvolnaha2

PULP

Képernyőfotó 2014-07-27 - 15.12.56

PULP

5724_o_bansky

PULP

Pulp-Fiction-682-1024x432

PULP

walkenora

PULP

pulpfiction1

PULP