PULP

Ponyvaregény20: A 300,000 fontos banán

PRIZMA

2014/07/27

A Ponyvaregény kétségtelenül az utóbbi két évtized egyik legnagyobb hatású filmje, gyakorlatilag nincs olyan szelete a kultúrának, amin ne hagyott volna nyomot. Soundtrackje gimnazista házibulikon, mondatai szállóigeként, Mia, Jules vagy Vincent karaktere pólókról, netes mémek formájában köszönnek vissza a mai napig – még Ki kicsoda? társasjátékot is készítettek a film karaktereivel a „Does he look like a bitch?” mondatot meglovagolva.

o-GUESS-900

A rajongói kultúrában egyre népszerűbb cosplay-hullám is megtalálta magának Mia karakterét, a neten több tutorial található, amelyek megmutatják, hogyan változz smink és jelmez segítségével túlkokózott Miává.

Banksy egyik emblematikus munkája is a filmhez kötődik: ezen a graffitin Vincent és Jules látható, öltönyben, azonban fegyver helyett kezükben banánnal. Banksy ezzel egyszerre utal Warhol banános The Velvet Underground-lemezborítójára, figurázza ki a filozofáló és megtérő gengszterek motívumát, de munkája az erőszakot dicsőítő tömegfilm elleni pacifista kiáltványnak is értelmezhető.

BanksyBeforeES_468x368

Az utcán elhelyezett falfestmény sorsa egyébként Tarantino-filmbe kívánkozik: a londoni közlekedési vállalat egyik tisztító munkása egyszerűen letörölte a falról a 300,000 font értékűre becsült művet. A vállalat az esetet így kommentálta:

A graffitik letisztításáért felelős dolgozóink professzionális tisztítók, és nem professzionális műértők.”

 

Címke: ,