pulpfiction1

PULP

Ponyvaregény20: Az N-betűs szó

PRIZMA

2014/07/27

A Ponyvaregényben és az egész Tarantino-életműben elhangzó úgynevezett csúnya szavak közül az N-betűs szó váltotta ki a legélénkebb figyelmet. A Spike Lee filmrendezővel ma már menetrendszerűen lefolytatott cicaharcok, a Kutyaszorítóbant és a Ponyvaregényt övező felháborodás rámutatott arra, hogy Tarantino a kilencvenes évek elején vállaltan „white trash” filmrendezőként több íratlan szabályt megszegve nyúlt az afro-amerikai kultúrához. Megszállottságát az N-betűs szóval egyrészt az hitelesíti, hogy az író-rendező minél hűségesebben próbálta visszaadni az utcai bűnözők politikailag inkorrekt nyelvét, de ezzel párhuzamosan a kifejezés számos többletjelentéssel is feltöltődik. Tarantino fehér gengszterei számára a „nigger” veszedelmes hipermaszkulinitást is jelöl, és a domináns fekete férfi ebben a közegben a mindig potens menőség megtestesítője.

YouTube előnézeti kép

Jules karaktere a Ponyvaregényben tökéletesen illusztrálja mindezt: nem csupán egyenrangú bérgyilkostársával – érdemes összevetni viszonyukat a nyolcvanas évek olyan fekete-fehér párosaival, mint a 48 óra hősei –, de míg Vincent folyamatos erőfeszítéseket tesz saját menőségének fenntartásáért és beszólogat például a problémamegoldó Wolfnak, addig Jules számára ez természetes adottság.

YouTube előnézeti kép

Jules intellektuálisan is a többi szereplő fölé emelkedik, és a néző számára is irányt mutatva Jules az egyetlen, aki rákérdez a látottak értelmére, aki képes kritikusan viszonyulni a saját manírjaihoz és kedvenc Biblia-idézetéhez. Végül a sztoriban egyedüliként jellemfejlődéssel is zárja a napot.

“Vincent Vega: Kérsz szalonnát?
Jules Winnfield: Nem eszem disznóhúst.
Vincent Vega: Mi vagy te, zsidó?
Jules Winnfield: Nem vagyok zsidó, csak nem szeretem a disznót.
Vincent Vega: De miért nem?
Jules Winnfield: Mert a disznó mocskos állat. Nem eszem mocskos állatot.
Vincent Vega: Pedig a szalonna jó, és a pörkölt is jó.
Jules Winnfield: Nézd, lehet, hogy van, akinek egy patkány is ínyenc falat, de én akkor sem enném meg a mocskos dögöt. A disznó trágyában alszik, és dagonyázik, ettől mocskos állat. Én nem eszem semmi olyat, ami nem undorodik a saját piszkától.
Vincent Vega: Na és a kutya? Az is megeszi a piszkát.
Jules Winnfield: Kutyahúst sem eszem.
Vincent Vega: Jó, de a kutyát is mocskos állatnak tartod?
Jules Winnfield: Azt ugyan nem mondanám a kutyára, hogy mocskos, de az tény, hogy koszos. Viszont a kutyának van egyénisége, és az sokat számít.
Vincent Vega: Á, eszerint a logika szerint, ha a disznónak volna egyénisége, a disznó sem volna mocskos állat? Így van?
Jules Winnfield: Így hát! Akkor aranyos, édes egy dög volna. Egy ilyen disznó még sokkal aranyosabb volna, mint a malacok a tévémesékben.”

Címke: ,

ponyvamilettvolnaha2

PULP

walkenora

PULP

32

PULP

Pulp-Fiction-pulp-fiction-13195738-1920-810

PULP

pulp_fiction3430

PULP

tarantino_camera

HÍREK

tar1

HÍREK

interstellar

AJÁNLÓ

04_grafika_lead

Infografika

04_jbrown_lead

POSZTERFOLIO

Képernyőfotó 2014-07-27 - 15.12.56

PULP

5724_o_bansky

PULP

Pulp-Fiction-682-1024x432

PULP

maxresdefault-2

PULP

CI205684681630238379_retouched-2

PULP

molls-umathurman-590x350

PULP

Pulp_Fiction_3_travolta-2

PULP

tarantino-soundtrack

HÍREK

pufka

KEREKASZTAL

kés

KEREKASZTAL