HÍREK, Jegyzet, magazin

Hollywood idén nyáron brutálisan ráfizetett

PRIZMA

2014/08/31

Közel egy évtizede nem volt ilyen rossz a jegyeladás.

A Variety néhány napja arról cikkezett, hogy hiába nem voltak hatalmas bukták, és hiába teljesített olyan jól A galaxis őrzői és a Tini nindzsa teknőcök, az Álomgyár jegyeladása a tavalyi évhez képest 15%-ot esett. Pánikra azért semmi ok, mert mint egyes bennfentesek állítják, a hollywoodi box office annyi minden máshoz hasonlóan ciklikus, és pár gyengébb hét után sokan készek temetni a filmipart, erősebb hétvégék után viszont leborulnak a nagysága előtt. A fent említett esés mellett mindenesetre az is tény, hogy 13 év óta először egyetlen nyári film sem lépte át a 300 millió dolláros hazai bevétel-határt.

A szakma képviselői ugyanakkor leszűrhettek néhány tanulságot, például hogy a gyakran mellőzött – vagy legalábbis nem eléggé figyelembe vett – női közönséggel igenis érdemes számolniuk, erre bizonyíték a Demóna és a Csillagainkban a hiba kiugró sikere. Emellett többen megjegyezték, hogy a hollywoodi folytatás/előzményfilm/stb.-preferencia nem mindig kifizetődő, néhányan ugyanis abban is látták a visszaesés okát, hogy túl sokan próbálják túl sokszor elsütni majdnem ugyanazt, ami egyszer már működött. A kreativitás hiányát pedig a nézők is megérzik, ráadásul elégedetlenségüknek a közösségi média felületein hamar hangot is adnak. A döntéshozók ugyancsak tanulhattak a megfelelő pozicionálás jelentőségéből: a Marvel például ügyesen keverte a lapokat, amikor az Amerika Kapitány: A tél katonáját áprilisra, A galaxis őrzőit pedig augusztusra, két hagyományosan gyengébbnek tartott hónapra időzítette.

Az év hátralévő részére várható még néhány film, amelynek aránylag biztosra vehető a sikere (Csillagok között, Holtodiglan, Az éhezők viadala: A kiválasztott, A hobbit: Az öt sereg csatája), ugyanakkor valószínűtlen, hogy az összesített bevétel eléri majd a 2013-as rekordot. Ha egy kicsit még messzebbre tekintünk, azt látjuk, hogy a következő két évben a legnevesebb franchise-ok (James Bond, Star Wars, Avatar) bővülnek majd újabb filmekkel, amivel kapcsolatban egy elemző megjegyezte: “Ha ezek sem segítenek, akkor valami komoly baj van.”

(via)

Címke: ,

ESSZÉ

HÍREK

LISTA

KRITIKA

ESSZÉ

ESSZÉ

KRITIKA

KRITIKA

PRIZMATUBE

PRIZMATUBE

EXKLUZÍV, Jegyzet

DIA/FILM

KRITIKA

magazin

TRAILERPARK

magazin

POSZTERFOLIO

EXKLUZÍV, INTERJÚ, magazin

ESSZÉ

INTERJÚ