Az ember, aki ott volt – és végig kamerázott

Coenék kedvenc operatőre mesél a fivérekkel való közös munkáról.

Aki kicsit is ismeri az Oscar-díj történetét, tudja, hogy az Akadémia nagy mulasztásainak lajstroma több oldalra rúgna, mint a New York-i telefonkönyv. Ezért nem is kezdenénk bele ilyen reménytelen felsorolásba, csak egyetlen különösen fájó tételére hívnánk fel a figyelmet: Roger Deakinsre,

aki 11 jelölése ellenére még egyszer sem kapta meg az Oscart, pedig az eddigi életműve alapján már jókora szoborparkot érdemelne a vitrinjébe.

Deakins azon kivételes operatőrök közé tartozik, akik teljes értékű társalkotóvá lépnek elő az általuk fényképezett filmeknél. Képei annak ellenére is összetéveszthetetlenek, hogy közben mindig az adott film hangulatát szolgálják. Deakins még a legegyedibb látásmódú rendezők saját bejáratú világára is képes maximálisan ráhangolódni kamerájával. Nyilván épp ezért ragaszkodnak hozzá a Coen fivérek is, akiknek csaknem teljes eddigi életművét ő fényképezte (a Hollywoodi lidércnyomástól A félszeműig, mintegy 11 Coen-filmet). Az alábbi felvételen ennek a gyümölcsöző együttműködésnek az egyik egészen ínyenc falatjáról, Az ember, aki ott sem voltról mesél, mely hátborzongatóan idézte meg, és csavarta ki a film noir klasszikusainak narratív és vizuális toposzait. A 45 perces interjúból sok-sok műhelytitokra fény derül, nemcsak a konkrét filmről, hanem az egész operatőri szakmáról. Jó szórakozást!

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=0DStM9TV1jE[/youtube]