deakins1

INTERJÚ

Az ember, aki ott volt – és végig kamerázott

PRIZMA

2014/10/15

Coenék kedvenc operatőre mesél a fivérekkel való közös munkáról.

Aki kicsit is ismeri az Oscar-díj történetét, tudja, hogy az Akadémia nagy mulasztásainak lajstroma több oldalra rúgna, mint a New York-i telefonkönyv. Ezért nem is kezdenénk bele ilyen reménytelen felsorolásba, csak egyetlen különösen fájó tételére hívnánk fel a figyelmet: Roger Deakinsre,

aki 11 jelölése ellenére még egyszer sem kapta meg az Oscart, pedig az eddigi életműve alapján már jókora szoborparkot érdemelne a vitrinjébe.

Deakins azon kivételes operatőrök közé tartozik, akik teljes értékű társalkotóvá lépnek elő az általuk fényképezett filmeknél. Képei annak ellenére is összetéveszthetetlenek, hogy közben mindig az adott film hangulatát szolgálják. Deakins még a legegyedibb látásmódú rendezők saját bejáratú világára is képes maximálisan ráhangolódni kamerájával. Nyilván épp ezért ragaszkodnak hozzá a Coen fivérek is, akiknek csaknem teljes eddigi életművét ő fényképezte (a Hollywoodi lidércnyomástól A félszeműig, mintegy 11 Coen-filmet). Az alábbi felvételen ennek a gyümölcsöző együttműködésnek az egyik egészen ínyenc falatjáról, Az ember, aki ott sem voltról mesél, mely hátborzongatóan idézte meg, és csavarta ki a film noir klasszikusainak narratív és vizuális toposzait. A 45 perces interjúból sok-sok műhelytitokra fény derül, nemcsak a konkrét filmről, hanem az egész operatőri szakmáról. Jó szórakozást!

YouTube előnézeti kép

Címke: , , ,

figueroa00

KINO LATINO

thecompanion03

INTERJÚ, KINO LATINO

korine00

INTERJÚ

coen2_b

ESSZÉ

57179665

MI FOLYIK ITT?

loshongos00

INTERJÚ, KINO LATINO

voight

OFF SCREEN

2001-a-space-odyssey-original

INTERJÚ

Martin Freeman as Lester Nygaard in the FX series "Fargo."

ESSZÉ, Jegyzet

Harry Brown movie image Michael Caine

INTERJÚ

blindcriticlead

INTERJÚ, Jegyzet

Shia_interview

OFF SCREEN

coenlead

HÍREK

woody5

INTERJÚ

05_coenlead

PRIZMATUBE

Pigeon_Limping_Lotta a

MI FOLYIK ITT?

guard02

INTERJÚ

orangelead2

INTERJÚ, LÁNCREAKCIÓ

carruthlead2

INTERJÚ

Van_valaki

INTERJÚ