Shia Labeouf

INTERJÚ

Shia Labeouf megtalálta Istent – 5 gondolat a botrányhős színésztől

PRIZMA

2014/10/28

Harag sztárja sűrű életet él.

Shia Labeouf “szokatlan viselkedésével”, ennek okaival és következményeivel több ízben is foglalkoztunk már, most egy közelmúltbeli interjúból idézünk tőle öt rövid gondolatmenetet.

A viselkedéséről

Az utóbbi időben egy egzisztenciális válságon mentem át. Ha megnézik a viselkedésemet, látni fogják, hogy egy bizonyos diskurzus áll a hátterében. A metamodernizmus a nyilvános szerepléseim nagy részére hatást gyakorolt az elmúlt másfél évben. Az egymással homlokegyenest ellentétes fogalmak egyidejű jelenlétére gondolok: irónia és őszinteség, születés és halál, jelenvalóság és eltűnés.

A metamodernizmusról

Ebben egyszerre van meg a modernista elköteleződés és a posztmodern távolságtartás – más szóval őszinteség kacsintással. Egy olyan tapasztalatról van szó, ami a dekonstrukció, vagyis a társadalom szétesése, a környezetvédelmi válság, az anyagi válság és az egzisztenciális válság utánra tehető. A metamodernizmus ezek után jön.

A performanszként felfogott életről

A munkásságom folyamatos keresés. Nem látok nagy különbséget a method acting és a performanszművészet között. Az élet utánozza a művészetet. Sok döntésemmel, az eljátszandó szerepeim megválasztásával építettem fel a személyiségem, ezeken a szerepeken keresztül nőttem fel. Úgyhogy az utóbbi időben egyre óvatosabb vagyok ebből a szempontból. Újra a kezembe vettem az irányítást. A csapásokat remény követi. És most igazi, mélyről jövő reményt érzek, mind az életemben, mind a karrieremben. Pedig korábban nagyon cinikus, nagyon posztmodern srác voltam.

A plágiumbotrányról

Amikor Twitteren bocsánatot kértem a Daniel Clowes-plágiumbotrány kapcsán, más emberek bocsánatkéréseit használtam fel, úgyhogy nagyon ironikus gesztus volt. (…) A szerzőiségre vonatkozó véleményem nem változott – még mindig azt gondolom, hogy a szerző halott -, változott viszont a reményem arra vonatkozóan, mivé válhat a szerző.

Isten megtalálásáról

Harag forgatása során megtaláltam Istent. Keresztény ember lettem, és ez nem ilyen kamu baromság – tényleg. Csinálhattam volna azt is, hogy csak úgy felmondom a forgatókönyvben lévő imákat. De ezek tényleg megmentettek. Csak akkor azonosulhatunk valamivel igazán, ha tényleg megéljük. Én pedig teljesen átadtam a szívem és az irányítást.

(via)

Címke: