olivelead2

LÁNCREAKCIÓ

Újabb erős nő érkezett az HBO-hoz

PRIZMA

2014/11/03

Friss minisorozat Frances McDormanddel.

Aki követi az HBO működését, az tudja, hogy amikor a csatornát a minőségi televíziózás egyik bástyájaként emlegetik, az nem üres píárszöveg, minden új bemutatójukra felkapjuk a fejünket. Mivel azonban a csatornáról első körben merész, különböző módokon határsértő vagy legalábbis provokatív produkciókra (pl. Trónok harca, Csajok, Mondd, hogy szeretsz, True Detective) asszociálunk, kissé meglepetten fogadtuk az Olive Kitteridge-re vonatkozó első híreket, de időközben meggyőződtünk róla, hogy érdemes lesz közelebbről is megismerkednünk a minisorozattal.

Az Amerikában most vasárnap debütált széria Elizabeth Strout Pulitzer-díjas regényén alapul (nálunk Kisvárosi életek címen adták ki), de nem csak az irodalmi kötődés rokonítja az HBO Mildred Pierce című minisorozatával, hanem karakteres, független címszereplője is. Olive Kitteridge egy csendes maine-i kisváros lakója, az ő szemén keresztül ismerjük meg a házasságtörésekből, bűntényekből és tragédiákból összeálló helyi életet, egészen pontosan 25 évet Crosby történelméből. A borotvaéles eszű, kőkeménynek tűnő asszony valójában persze érzékeny, melegszívű teremtés, és a közösség tagjainak bemutatása mellett a sorozatban fontos szerephez jut férjével és fiával ápolt kapcsolata is.

Az Olive-ot megformáló, csodálatos Frances McDormand New York Timesnak adott nyilatkozatából megtudhatjuk, szerinte miért bátor az HBO vállalkozása:

Valamelyest provokatív gesztus ilyen figurát játszani. Olive a fiatalság-kultuszos, nárcisztikus, emotikonos kultúránkból teljesen kilóg. Úgy látom, az évek során történt valami a kultúrában, aminek az lett az eredménye, hogy senkinek sem szabad 45 év fölé öregednie, se szabászatilag, se kozmetikailag, se hozzáállásilag. Mindenki úgy öltözködik, mint valami kamasz. Mindenki festi a haját. Mindenkit az érdekel, hogy sima legyen az arca.

olivelposter

A négy részes minisorozat epizódjait Lisa Cholodenko (A gyerekek jól vannak) rendezi, ami további bizakodásra ad okot. Magyar bemutatóról egyelőre nincs hír, de reménykedünk.

YouTube előnézeti kép

(via)

Címke: ,

feud 23

KRITIKA

Donna-Hayward

JÁTÉK

sons-of-anarchy-1680x1050-002

Jegyzet

3028440-poster-p-1-from-freaks-and-geeks-to-hbos-silicon-valley-how-martin-starr-became-a-geek-god

LÁNCREAKCIÓ

terapia

AJÁNLÓ

Drot5

ESSZÉ, LÁNCREAKCIÓ

Drot1

ESSZÉ, LÁNCREAKCIÓ

wire

LÁNCREAKCIÓ

Owen4

INTERJÚ, LÁNCREAKCIÓ

tp

HÍREK

fincher1

HÍREK, LÁNCREAKCIÓ

vaughn2

HÍREK

walterw

LÁNCREAKCIÓ

keyhol2

LÁNCREAKCIÓ

td1

HÍREK

topofthelake

ESSZÉ

capone2

INTERJÚ, LÁNCREAKCIÓ

1238

LISTA

orangelead2

INTERJÚ, LÁNCREAKCIÓ

leftovers1

LÁNCREAKCIÓ