zerotheorem00

INTERJÚ

Terry Gilliam: A számítógépem áldozata vagyok – Jön A zéró elmélet

PRIZMA

2014/11/04

Csütörtökön nálunk is bemutatják A zéró elméletet, Terry Gilliam új filmjét. Egy interjúfordítással melegítünk.

Gilliam legutóbbi filmjét régóta vártuk, és nem is csalódtunk benne. Most kiválogattunk pár kérdést és választ az Indiewire interjújából, hogy kicsit jobban bemutassuk a 73 éves mestert.

Mi a véleménye a mai sci-fi filmekről?

Mi számít ma sci-finek? A Marvel-filmek sci-fik? Én már nem is tudom, mi az a sci-fi! Mert manapság minden a képregényekről szól. Nincs velük amúgy semmi baj, csak olyan sok van belőlük. Azt vettem észre magamon, hogy egyre kevesebbet járok moziba. Egyszerűen unom ezredjére is ugyanazt megnézni.

Úgyhogy nem igazán tudok véleményt formálni a mai sci-fikről. Szerintem az a gond, hogy ezek a filmek nem igazán azt csinálják, amit a sci-fiknek kéne. Nem tágítják úgy a világnézetünket, ahogy a jó sci-fik. Mintha mindig ugyanazokat a motívumokat ismételgetnék. Az igazi sci-fi bemászik a bőrünk alá. Én arra törekszem, hogy a filmjeimmel valamilyen véleményt formáljak a minket körülvevő világról, de úgy, hogy az adott történetet kiveszem a jelenünkből, és vagy a jövőbe, vagy a múltba helyezem.

Híresen sokáig forgat, de ez a film relatíve könnyen összeállt.

Na igen, nem történtek katasztrófák, se halálesetek, se karambolok, semmi ilyesmi. Gyorsan kellett dolgoznunk, nem volt idő ilyesmire. Számomra ez a fokozottan ösztönös munka újdonságszámba ment. A felkészülési idő is rövid volt. A forgatás előtt nem gondolkodtam a filmen évekig. Csak belevágtunk.

Egyes kritikusok trilógiaként kezelik A zéró elméletet a Brazillal és a 12 majommal. Mit gondol erről?

Vicces, ezt a trilógia-dolgot én sose említettem, de annyiszor elismételték már, hogy nyilván igaz. (nevet) Arra mondjuk számítottam, hogy össze fogják hasonlítani a Brazillal. Ami azt illeti, az eredeti forgatókönyv sokkal Brazilosabb volt a disztópikus világával. Most meg már kész utópiában élünk! A Brazilhoz hasonlóan A zéró elmélet is kommentár a jelenünkről. Most olyan boldog világban élünk, ahol mindenki állandóan kapcsolatban van mindenkivel, mindenki folyton szelfizget, és képeket mutogat arról, mit eszik éppen. Csupa móka és kacagás mindenütt. Úgyhogy arra gondoltam, akkor csináljunk belőle utópiát, színes, pozitív világot. Ahol csak egyetlenegy fickó van, Qohen Leth, aki nincs összhangban a világ többi lakójával.

Olyannak látja magát, mint Qohen Leth?

(nevet) Nem vagyok annyira nyomorult, mint ő. De abban a vágyában osztozom vele, hogy néha ki akarok szakadni a világból, hogy dolgozhassak. És én is ugyanolyan áldozata vagyok a számítógépem képernyőjének, mint ő. Pontosan ez zavar a mi csodálatos világunkban, hogy milyen hipnotikus erejű az internetre csatlakozó számítógépem monitora.

zerotheorem01

Igaz, ami igaz, elég aktívnak tűnik a Facebook-oldalán.

Igen, próbálok néha feldobni oda ezt-azt, és elég érdekes ez az egész. Posztoltam egy hírt egy halott gázai babáról, és huh, milyen kommentek jöttek! Mintha a harctéren találtam volna magam, az emberek egymás torkának estek. Mondjuk nem érzem, hogy bármi újat tanultam volna, csak azt látom, hogy az emberek előítéletei nagyon mélyen gyökereznek.

Ha a Facebook-kommenteket is elolvassa, mi a helyzet a filmjei kritikáival?

Soha nem tudtam nem elolvasni, amit a filmjeimről írtak. Bár tudtam volna. De engem mindig is érdekelt, hogyan reagálnak az emberek arra, amit csinálok, függetlenül attól, hogy jól-e vagy rosszul. Ez persze sokszor lehangoló élmény, de sokat tanulok is ezekből a véleményekből. Egyes kanadai bloggerek kritikáiból A zéró elméletről is megtudtam olyasmiket, amik magamtól nem jutottak eszembe. Ott van például a kérdés, hogy Cristoph Waltz karakterének miért Qohen Leth a neve. Aztán egy blogot olvasgatva megtudtam, hogy a Prédikátor könyvében egy tanárt vagy prédikátort hívnak így. A helyzet ráadásul még furcsább, mert mostanság az önéletrajzomon dolgozom, és az előszóban a “Minden hiúság, csupa hiúság!” idézet szerepel, pont a Prédikátor könyvéből. 

Az újságokban megjelenő kritikákat kevésbé szeretem, azok gyakran összecsapottak, a blogbejegyzéseket pártolom. Ha valakit megérintettünk, akár pozitív, akár negatív értelemben, akkor tényleg rászánja az időt, és komolyabban ír a filmünkről. Nagy élvezettel olvasom ezeket a cikkeket, mert sokat tanulok belőlük arról, milyen hatással van egy film az emberekre.

zerotheorem02

Már nagyon régóta dolgozik a Don Quixotén. Meglepi, hogy ennyi év után is foglalkozik vele?

Meglep, hogy annyira hülye és konok vagyok, hogy még mindig dolgozom rajta. Azt gondoltam volna, mostanra tanulok valamit, de nem. Most megint elővettük. Úgy volt, hogy októberben forgatunk, de el kellett tolni a kezdést. A jelen állás szerint jövő tavasszal látunk neki. Van egy spanyol producerem, jelenleg ő tárgyal több színésszel. Neveket szándékosan nem mondok. Elvileg megvan a pénz, majd meglátjuk. Én már semmit sem hiszek el, csak dolgozok, ha tudok. Kicsit olyan vagyok, mint Qohen A zéró elméletben. Időnként török-zúzok.

YouTube előnézeti kép

(Forrás)

Címke: ,

handmaiden00

INTERJÚ

2001_expl_00

ESSZÉ

jarmlead

INTERJÚ

refnlead

INTERJÚ

dooflead

INTERJÚ

lvt05

INTERJÚ

franco03

INTERJÚ

royandersson00

INTERJÚ

Film Title: It's Complicated

INTERJÚ

birdmanlead

INTERJÚ

underskin00

INTERJÚ

the-human-centipede_396394

OFF SCREEN

02_kubricklead

INTERJÚ, Jegyzet

01_lavinalead

INTERJÚ

02jjlead

INTERJÚ, Jegyzet

jack_nicholson_1366x768_95050

OFF SCREEN

01_boy_lead

INTERJÚ

mapslead

INTERJÚ

kimlead

HÍREK, INTERJÚ, KOREAI EXPEDÍCIÓ

guard02

INTERJÚ