2018: A bosszankodás, a közöny és az alvás éve

Évösszegző lista a The Roomtól a Bye Bye Birdie-ig.

2018-ban kevesebb filmet néztem, mint tavaly, karácsonyig 188-at. Ennek főleg az volt az oka, hogy esténként gyakran mást csináltam. A 188-ban viszont nincs benne az a néhány évadnyi sorozat, amit megnéztem.

Sorozatokat amúgy nem nagyon nézek, mert akkor mi lenne a nagyjátékfilmekkel? Beláthatatlannak tűnő birodalom a sorozatoké, amelyben semmiféle történeti tájékozottságom nincs (gondolom, senki másnak sem, aki fennen hirdeti a kortárs amerikai sorozatok nagyszerűségét – mihez képest?). Három sorozat azért lenyűgözött idén, az Atlanta, a Chef’s Table cukrászos évada és a Mad Men, amit soha nem néztem, de az utóbbi hónapokban feszített tempóban pótolom.

Mad Men, 4. évad

Az év első filmje a The Room volt, márciusi listánkban 7,5 pontot adtam rá a 10-ből, most megadom a 8-at: nem baj, hogy rossz, mert önálló víziója van. E lista összeállításakor az utolsó film, amit láttam, egy 1963-as musical, a Bye Bye Birdie. Ann-Margret (és persze a Mad Men) miatt voltam rá kíváncsi, és mert időről időre szükségem van a nagy-hollywoodi Technicolor-ornamentikára. Tanulságos, hogy a másodlagos konfliktus ugyanaz, mint az ugyanabban az évben készült Madarakban: a hősnőnek el kell hódítania egy férfit az anyjától.

Év közben sokat unatkoztam és bosszankodtam az új filmeken. Ezekből igen sokat láttam, mert 2018-ban több filmkritikát írtam friss mozibemutatókról, mint a korábbi években, átlagosan havi ötöt (éppen ezért nem is írok most külön az egyes filmekről, unom kicsit a saját szövegeimet).

A magyar forgalmazásba kerülő amerikai filmek egyformasága, bántó ötlettelensége, harsogó ízléstelensége általában elkedvetlenített. Sok szuperhősfilmet láttam, mert érdekel a téma, de a Bosszúállók 3, a Hangya és a Darázs meg az Aquaman teljesen érdektelen filmek, az utóbbin kicsit el is aludtam, mert egy fárasztó munkanap után ültem be rá. Szintén teljesen fölösleges valaha is megnézni az alábbi hollywoodi filmeket: Ocean’s 8, Ready Player One, Solo – Egy Star Wars-történet (elég volt, gazemberek!), A kém, aki dobott engem, Legendás állatok – Grindelwald bűntettei (ez valósággal traumatizált), Predator.

Fantomszál

A díjszezon filmjei közül viszont több is felvillanyozott. Imádtam a Fantomszálat a zseniális férfi művész mítoszának lebontása miatt, a Floridai álmot a nyers realizmus és a gyerekperspektíva ütköztetése miatt, a Szólíts a neveden!-t a SZEX miatt, a Három óriásplakát Ebbing határában kényelmes véletlenjei pedig csak utólag tűntek zavarónak (az Oscart nyert A víz érintése viszont nem több unalmas műfaji gyakorlatnál). Cannes-ban zabáltam a Hidegháborút (egy nagy szerelem története és történelmi tabló 85 percben!), Az átkelés madarait (vajon miért nem Vándormadarak lett a magyar címe?), a Három nőt és A szent és a farkast. Az Ash is Purest White, az Asako I&II, a Gyújtogatók, illetve az itthon év közben megnézett utóbbi néhány Hong Sang-soo-film pedig tovább érlelte bennem a meggyőződést, hogy ázsiai filmeken kívül nem is nagyon kéne nézni semmit.

A magyar filmek közül a dokumentumfilmeket éreztem különlegesen erősnek és megkerülhetetlennek (Nagyi Projekt, Könnyű leckék, Egy nő fogságban), a játékfilmek közül pedig azt, amelyik dokumentarista eszközöket használ, az Egy napot. A Napszállta ambíciói ellenére egyértelmű csalódás, a Nyitva rosszul megírt és ritmustalanul rendezett, hazug hülyeség, az X – A rendszerből törölve pedig az év egyik legrosszabb filmje, modoros krimibe csomagolt, teli szájjal orbánozó hőbörgés a négyes-hatoson (amúgy igaza van!).

Végül még néhány, idén először látott film, amelyek mégis emlékeztettek rá, miért érdemes filmekkel foglalkozni az életben: Joint Security Area, All These Sleepless Nights, Henry – Egy sorozatgyilkos portréja, Egy hatás alatt álló nő, Tenebrae, Happy Together, A tükör, Sieranevada, Egy vezér gyermekkora, Assassination Nation, Perfect Blue, Édentől keletre, Egy sorozatgyilkos nyara, Sorry To Bother You, The Other Side of the Wind, A törzs, Roma, The Ballad of Buster Scruggs.