leviathan01

HÍREK

Illegális filmletöltéssel is lehet harcolni a hatalom ellen

PRIZMA

2015/02/03

A torrent lehet az új fegyver.

Arathat egy alkotó világszerte komoly sikereket, előfordul, hogy a hazájában kegyvesztett lesz. Andrej Zvjagincev a tavalyi Leviatánnal nyert díjat Cannes-ban, a Golden Globe-on, jelölték Oscarra, a film felkerült számos elismert orgánum évértékelő toplistájára, Oroszországban viszont gyakorlatilag kiátkozták.

A film egy Észak-Oroszország tengerpartján élő férfiről szól, aki saját autószervizt tart fenn, egy nap azonban megjelenik nála a polgármester, és közli vele, hogy át kell adnia birtokát és vállalkozását. A férfi ellenáll, a konfliktus elmérgesedik.

A Leviatánt mi még tavaly év végén láthattuk, Oroszországban azonban csak februárban mutatják be, ráadásul cenzúrázott formában, 2014 júliusa óta ugyanis az országban érvényben van egy törvény, amely tiltja a káromkodások használatát a műalkotásokban (mellesleg ugyanez érvényes a külföldi jövevényszavakra is, és a hatalom a független médiát is erősen korlátozza). Emellett

mindössze 650 mozi tűzi műsorra országszerte, vagyis rengeteg helyre el sem jut.

leviathan02

A Leviatán részben az orosz kulturális minisztérium támogatásával készült. Vlagyimir Medinszkij, a kulturális miniszter így értékeli a filmet:

Bármennyi káromkodást és vodkaivást raktak a szerzők a filmbe, a szereplők nem oroszok. Nem ismertem magamra, sem a kollégáimra, sem a barátaimra, sem a barátaim barátaira. Az ilyen filmeket, amik telve vannak a létünk felett érzett reménytelenséggel és keserűséggel, nem lenne szabad finanszíroznunk az adófizetők pénzéből.

Szergej Markov, a Kreml-párti politikai elemző egyetért, és Facebook-oldalán meglehetősen együgyű véleményt fogalmaz meg a Leviatánról:

A film annak az új hidegháborúnak a terméke, amit a Nyugat folytat Oroszország ellen. Ez egy oroszellenes film, ami alapvetően nyugati mintára készült, lényegében egy mozis Putyin-ellenes manifesztumról van szó. Szégyen-gyalázat, hogy ezt a filmet tehetséges alkotók készítették. De amikor a tehetséges alkotók a gonosz oldalán állnak, akkor az emberek hűvösen viszonyulnak majd hozzájuk. Szerintem a nézők figyelembe se veszik majd ezt a sötét, reménytelen filmet.

leviathan03

Ugyan a Leviatán súlyos kritikát fogalmaz meg az orosz hatóságokkal, az ortodox egyházzal és egyáltalán az egész orosz hatalmi struktúrával szemben, az író-rendező Zvjagincev nem ért egyet a fenti állításokkal.

A filmben megfogalmazott alapgondolatok a világon mindenhol relevánsak, és a Leviatán természetesen nagyon is orosz film. Egy feudális rendszerben élünk, ahol minden egy ember kezébe került, és mindenki más alárendelt helyzetben van.

Zvjagincev természetesen azt szeretné, ha minél többen látnák a munkájukat, és ennek érdekében attól sem riad vissza, hogy kalózkodásra buzdítsa a közönséget:

Azt javaslom, hogy akinek nincs lehetősége moziban megnézni a filmet – mivel nem fog eljutni minden kisvárosba és faluba –, töltse le, és nézze meg otthon.

A Leviatán januárban felkerült egyes torrentoldalakra, és a Hollywood Reporter információi szerint eddig négy millióan töltötték le.

(forrás1, forrás2)

Címke: ,