HÍREK

A filmrendezőnek jelen se kell lennie ahhoz, hogy filmet rendezzen

PRIZMA

2015/02/10

A jelenléttel úgyis csak a baj van.

Az elmúlt években egyre bővül a világvárosokról szóló szkeccsfilmek sora, Párizs, New York és Rio után most Berlin van soron, és Ai Weiweinek köszönhetően erre most felkaptuk a fejünket.

A kínai képzőművész, szobrász, fényképész, építész és emberijogi aktivista – akiről itthon néhány éve Never Sorry címen láthattunk dokumentumfilmet – többek között az elnyomó kínai kormány elleni küzdelméről ismert, aminek köszönhetően útlevél nélkül kell hazájában élnie. Ez az apróság azonban nem akadályozza meg abban, hogy egy Berlinről szóló rövidfilmmel járuljon hozzá a Berlin, szeretlek!-hez,

Ai Weiwei ugyanis Skype-on keresztül fog forgatni.

AiWeiwei_21

A művészt 2011-ben tartóztatták le, azóta nem hagyhatja el az országot, de ez eddig sem akadályozta a munkában: San Francisco-i installációját (@Large: Ai Weiwei on Alcatraz prison) és a londoni Serpentine Pavilion-projektet Skype-kapcsolat segítségével hozta össze. A tavalyi Blenheim kastélyi kiállításához készítettek számára egy 3D-s modellt az épület belsejéről, hogy megtervezhesse műalkotásai pontos elhelyezését.

A kisfilm forgatásának berlini helyszínén Claus Clausen, a producer tartja majd a frontot, aki szerint a munka valós időben fog zajlani, a berlini Potsdamer Platzon felállított monitorok netes kapcsolatban lesznek egy Weiwei stúdiójában lévő kis képernyővel.

Weiwei arról számolt be a Hollywood Reporternek, hogy a kisfilm hatéves fiáról, Ai Laóról szól majd, aki augusztus óta él Berlinben, ő azonban nem látogathatja meg.

A producer még annyit tett hozzá a munkafolyamat jellemzéséhez:

Ez a projekt is szépen árulkodik arról, hogy a szeretet minden akadályt legyőz.

(A leadkép a Forever Bicycles című 2011-es Weiwei-installációról készült.)

(Forrás)

Címke: