carruth00

HÍREK

Végre beavat minket új filmje részleteibe

Roboz Gábor

2015/08/17

Már most foglalnánk jegyeket a premierre.

Soha egy pillanatig nem titkoltuk, hogy odáig vagyunk Shane Carruth-ért: az eddig mindössze két egészestést (Találmány, Feltörő színek) jegyző rendező napjaink egyik legkülönlegesebb látásmódú filmese, naná, hogy minden vele kapcsolatos hírre ugrunk. Tény, hogy nem olyan terveket forgat a fejében, amelyekért a producerek egymást lábát taposva rohannának, két produkciója között kilenc év telt el, szóval könnyen lehet, hogy a harmadikat csak a 2020-as években fogjuk látni, de már most be vagyunk sózva.

Carruth nem arról híres, hogy körbeturnézza a teljes sajtót egy-egy projektjével, úgyhogy a magunk részéről megbecsüljük a Vice interjúját, amely közelebb hoz minket az új film részleteihez.

Teljesen magától értetődő, hogy az időgépet tervező szakik sci-fije és a parazitákat, orchideákat, személyiséget tároló malacokat is felvonultató szerelmi sztori után a következő film az óceánon fog játszódni.

Az óceán olyan helyszín, ahol világszínpadra állíthatok egy történetet. Nyílt terep, nyilván nincs tökéletes rendőri felügyelet alatt, úgyhogy rengeteg minden megtörténhet, itt tényleg mindenki mindenki ellen harcol, leginkább csapatokban. Sok tulajdonság letesztelődik, például a hűség vagy a talpraesettség, hiszen minden helyzetet a rendelkezésre álló eszközökkel kell megoldani. Most olyan történetet írok, ahol a karaktereim döntéseinél fontos a hűség és az önérdek kapcsolata.

carruth01

Carruth eddig viszonylag kis stábokban gondolkodott, most viszont emelte a tétet: állítása szerint a Modern Oceanben körülbelül 10 fontos és 20 kevésbé fontos szereplőt fog mozgatni. Hogy miért?

Engem általában véve nagyon érdekelnek a különböző személyiségek közötti interakciók, a politika. A karaktereim sehogy sem tudnak közös nevezőre jutni, mindannyian mást akarnak, ezt pedig nem mindig tudja az a csoport, amibe tartoznak. A dráma pedig pontosan itt születik, és nagyon fontos számomra, hogy minden pillanat hiteles legyen, minden karakter önazonosan cselekedjen. Végül is ez van a Modern Ocean mélyén is: tulajdonképpen egy nagy akciófilm lesz, de hogy miért, azt pontosan a történet mozgatórugói teszik majd világossá.

carruth02

A rendező „akciófilm”-je ráadásul az ígéret szerint nagy ívű utazásra visz majd minket: a tervezett helyszínek között szerepel New York, Mumbai, Nyugat-Afrika, Izrael, Görögország, a Földközi-tenger és a Szuezi-csatorna. Carruth látta az elmúlt években bemutatott, hasonló tematikájú filmeket (Emberrablás, Phillips kapitány), szereti is a realizmusukat, de ő természetesen mást akar csinálni.

A Modern Ocean a stílusát tekintve elrugaszkodik majd a valósághűségtől – nem fogja leplezni, hogy játékfilm. Magas költségvetésű, nagyon kidolgozott film lesz, ugyanakkor nem szeretném, hogy a stílus eluralkodjon a tartalmon. A tartalomhoz pedig még annyit, hogy szeretem az olyan sztorikat, amelyek nem egy bizonyos kultúrát, földrajzi helyet vagy gondolkodásmódot mutatnak be. Olyan történetet akarok mesélni, ahol minden szereplőt pontosan olyan motivációk mozgatnak, amikre mindenki ráismer magában.

Címke: