raptreu

KÍSÉRLETI VETÍTŐ

A reklámfilmek gyönyörű szörnyszülöttei

Lichter Péter

2015/10/21

Egy figyelemre méltó kísérleti filmet mutatunk.

Michael Fleming holland kísérleti filmes régi reklámfilmek celluloid kópiát darálta egybe egy gyönyörtől csöpögő, eszeveszetten rohanó kollázzsá. Fleming technikája egészen egyszerű: a filmszalagokat kockánként roncsolva, egymásra ragasztva, akár a kép felületére firkálva teremtett egy rendkívül érzéki képkavalkádot.

A The Repture (Elragadtatás, Gyönyör) a reklámfilm-zabálást és a tényleges fogyasztást (evés, ivás, dohányzás) mossa össze.

Fleming vizuális emésztőgödrében a hangok és a képek kakofón zajjá, virtuális masszává állnak össze, mintha a fogyasztó társadalom gyomorsavában lubickolnánk.

tumblr_ncvkafQFwh1s0mk7co1_1280

A rúzst, púdert vagy dohányterméket reklámozó manökenek Fleming vágóasztalán torz szörnyszülöttekké változnak, pornográfia és marketing keveredik akár egy másodpercen belül. A The Rapture üzenete felettébb egyszerű, értéke nem is a cizellált médiakritikában rejlik – erre egy absztrakt film nem is lenne nagyon képes. Fleming filmje a rövid pillanatokra felvillanó képi ötletek, összeragasztások és egymásra flesselések miatt izgalmas.

íme:

The Rapture from Michael Fleming on Vimeo.

Címke: