szcientologia_12

HÍREK

Páratlan vetítést szervez a Magyarhangya: egészestés utazás L Ron Hubbard koponyája körül

PRIZMA

2015/11/16

Ha kíváncsi vagy, mi is a szcientológia, most egy különleges esemény, egy monstre 5 órás, intenzív filmes “tanfolyam” keretében mindent megtudhatsz, amit eddig nem volt kitől megkérdezni. Itt a lehetőség, hogy átfogó és árnyalt képet kapjunk a Szcientológia Egyházról.

Alex Gibney nagy vihart kavart dokumentumfilmjének hazai bemutatóján a magyarhangya levetíti Paul Thomas Anderson azon remekművét is, amely L. Ron Hubbard vallásalapító szellemét idézi meg Philip Seymour Hoffman egyik utolsó, ikonikus alakításában. A két film a szekta két különböző aspektusát mutatja meg. Míg Alex Gibney dokumentumfilmje egy tucat kiugrott, vezető szcientológus visszaemlékezéseiből, mozaikszerűen rakja össze a Szcientológia Egyház történetét eddig nem látható eredeti felvételek segítségével, Paul Thomas Anderson filmje a háború utáni Amerika bizonytalan viszonyait festi meg, amelyben könnyen gyökeret verhettek világmegváltó új ideológiák. A The Master című film 3 éve majdnem észrevétlen maradt a hazai mozikban, most Alex Gibney és Lawrence Wright „lábjegyzeteivel” minden részlet új értelmezést nyer és a végső helyére kerül.

A két vetítés közötti szünetben Tóta W Árpád újságíró beszélget Bonyai Péterrel, a Szcientológus voltam című könyv és az ‘objektíven a szcientológiáról’ blog szerzőjével

2015. november 17. (kedd) 18.30 Toldi mozi

Az eseményre a belépő 2.000 forint, a jegy mindkét filmre és a beszélgetésre is érvényes.