Jegyzet

Vadító videóra bukkantunk a döglesztő Star Wars-cunamiban

Lichter Péter

2015/12/10

Ez egy lézerkardos cikknek tűnik, de igazából egy super 8-as cikk lesz.

Végre értelmes, igazán értékes videóra bukkantunk a döglesztő Staw Wars-cunamik vérzivataros napjaiban:

Star Wars SUPER 8-as szalagon vetítve!

s4

A hatvanas-hetvenes években a videokazetták elterjedése előtt ritka, de viszonylag hozzáférhető otthoni szórakozás volt a super 8-as filmek nézése. A formátumot elsősorban amatőr filmezésre fejlesztették ki a harmincas években, igazán népszerű csak a háború után lett: ekkor vált a keskenyfilm meghatározó a tehetősebb családok életében, a legtöbb szülinapot, utazást és karácsonyt ilyen kamerával rögzítették. A hetvenes években nagyobb stúdiók azzal is kísérleteztek, hogy super 8-as szalagon forgalmazták a filmjeiket: ilyenkor a tekercs limitált terjedelme miatt (általában 10-20 perc, max fél óra) a játékfilmek zanzásított verzióját másolták a filmszalagra.

s2

 

Mindenki nagy szerencséjére a Star Wars is super 8-as szalagra került: zanzásított változatban leginkább az akciójelenetek és kulcsmomentumok kaptak helyet a kekercsen.

Végre egy videó, ami izgalmasan fel tudja tárni a Star Wars mögötti varázslatot: a trükkök bábjátéknak, a lézerkard seprűnyélnek tűnik. Az ötpercenként az arcunkba robbanó full HD videók és 3D látványflessek és Star Wars-előzetesek cunamijában üdítő ez a szigorú lecsupaszítottság.

s3

Csodálatos, ahogy a némán, fekete-fehéren pergő filmből egyszerűen eltűnik a high-tech filmmágia, és valami ősrégi, némafilmszerű puritán szépség lesz Lucas filmjéből.

Új-Hollywood látványattrakciója visszarepül száz évet az ősfilmek korába, amikor az emberek megrendülten bámulták a legegyszerűbb mozgóképet is.

s6

Ahogy Han Solo izgatottan magyaráz némán, az egyszerre szomorú és felvillanyozó. Ilyenkor a korabeli gyerekek, akik otthon, apjuk felügyelete mellett nézték újra filmszalagról a filmet, talán fejből mondták Harrison Ford szövegét, alászinkronizálva a képeket.  (A legcsodálatosabb: hogy a feliratok narrálják az eseményeket, mint a diafilmeknél.) A super 8-as filmek nem a moziélményt adják vissza, éppen ellenkezőleg: a moziélmény negatívjai,

a látvány és attrakció fekete lyukai, ahol a néző képzelete fontosabb, mint a látvány.

s77

Csak önmagamat ismétlem: ez maga a csoda.

Bárcsak mindent, tényleg mindent kiadnának super 8-on, akkor újra igazán élvezném a kortárs blockbustereket:

SUPER 8 IRON MAN / SUPER 8 TRANSFORMERS / SUPER 8 STAR TREK / SUPER 8 SUPER 8

Szóval akkor itt a videó:

Címke: ,