ESSZÉ

Szerelmi háromszög rég volt ilyen eredeti

Árva Márton

2015/12/18

Egyszerre szívszorító és szemkápráztató mozgóképet ajánlunk.

Egyszer gimnazista koromban egyhuzamban megnéztem a King Kong 1933-as, 1976-os és 2005-ös változatát, majd hozzáolvastam Király Jenő A nyers és a hamu (Egy radikálisan archetipizált Hollywood-mítosz vizsgálata) című tanulmányát. Az élmény annyira felzaklatott, hogy aznap éjjel végig idegesen forgolódtam. Alvás helyett azon emésztettem magam, hogy végérvényesen elveszett a világ, amelyben gondtalanul megállapíthatom, hogy egy háttérvetítés előtt ugráló majomjelmezes fickónál még az eredeti stoptrükkös megoldás is jobb.

king_kong_1

Mert ekkor már olyan gondolatokat próbáltam feldolgozni, mint:

„Előbb egyetlen aprócska majmot látunk, utóbb majomnak öltözött, jól megtermett táncosokat, s végül a hústornyot, az óriást, mintha három szakaszban dagadna s ágaskodna fel az erő, melyet Ann ébreszt s Kong képvisel.”

Majd amikor a fentihez hasonló megállapítások már magától értetődőnek tűntek, ilyesmik következtek:

„az ember azért válik állattá, hogy istenné váljék, s azért válik emberalattivá és emberfelettivé, hogy új emberré váljék, de mindezt csak egy más ember segítségével érheti el, s éppen az egymás negatív metamorfózisai által próbára tettek veszedelmes közös kalandja a pozitív metamorfózis ára, amit a mesében elérnek, a horrorban nem. A pozitív vagy negatív kimenetel különbségének titka a végigcsinálás.”

kingkong21

Lehet, hogy a King Kong miatt tudatosult bennem végleg a mozgókép emberi léptékeken túlmutató hatalma. És bár ezt biztosan már sosem állíthatom, a Tame Impala alábbi videoklipje valószínűleg ilyen későkamasz traumák emléke nélkül is azonnal magával rántja az embert. A The Less I Know The Better című számhoz forgatott kisfilmben ugyanis az elemeire bontott King Kong-mítosz szürrealitással kokettáló, pulzáló erotikával vonja be a főszereplő kosaras srác egyszerű szerelmi csalódás-történetét. Így az ártatlanság elvesztése és a bénító tehetetlenség tapasztalata találkozik egy megigéző és félelmetesen frivol élményben.

A különféle technikák vegyítésével létrehozott felfokozott vizualitás és a színek lehengerlő áradata egyenesen a kamaszévek heves bizonytalanságainak mélyébe repít. Az intim kézmozdulatban kirajzolódó szív, a remekbeszabott, gorillamarokkal díszített cheerleader-ruha vagy a kosárlabda illesztésein kiáramló majomszőrzet pedig nehezen felejthető képekbe sűríti a megidézett mítosz töretlen érzelmi erejét.

Captura-de-pantalla-2015-11-27-a-las-09.15.13-e1448637471438

Végül azok az apró gesztusok járatják csúcsra a felkavaró élményt, mint amikor az áhított nő azzal semmisíti meg főhősünket, hogy kétségbeesett sikoltozás helyett dacosan kérkedve süpped a roppant majomkézbe.

A videoklipet jegyző Canada nevű alkotóduó munkái között egyébként itt (http://www.lawebdecanada.com/projects.php?idCategoria=2&idDirector=46) lehet tovább bogarászni.

Címke: