LISTA

Ezektől a filmektől rügyezett ki az agyam – 2015 legjobb mozibemutatói

Lichter Péter

2015/12/22

Év végi elszámolás a filmélményeimmel.

Ez a filmév számomra egy kissé lagymatag volt, legalábbis a mozibemutatók szempontjából biztosan. Ezt az is remekül jelzi, hogy az idei mozipremieres best of listámra két klasszikus is felfért, de akár még három régi filmmel is ki lehetne váltani egy csomó ideit. Egyszerűen nem értem, hogy az olcsó DCP kópiák korában miért nem mernek a forgalmazók olyan filmeket behozni, amik nem a totálisan unalmas biztonsági játékot játsszák. Ilyen tökös, a filmnyelvi elszállásba beleálló filmből alig volt idén, egyedül a Ragyogó nekropolisz feszegette igazán a határokat.

Ragyogó nekropolisz

George-Lucas-542jipjio

Az ember ahogy öregszik, úgy kezdi el megkedvelni a lassú filmeket, mint az Unicumot meg az IPA söröket. Én speciel régen a falra másztam volna ettől a filmtől, de most úgy hatott rám, mint egy hipnózis. Laptopon halál lenne megnézni.

Birdman

Brody-Birdman-1200

Igen, az év végi listaírás tipikus anomáliája: a januárban bemutatott filmek gyakran még tavalyi filmeknek soroljuk be, de bemutató szempontjából, számunkra még ideinek számítanak. Általában a januári-februári magyar bemutatók kerülnek fel a legnehezebben a karácsonyi listákra, de az idei év nekem annyira hullaszagú volt, hogy a Birdman simán ráfér. Letöltve meg vagy négyszer megnéztem ebben az évben.

Saul fia

pic_20151005180808_3xnvtchg6b6

Formanyelvi szempontból a Saul fiában volt valami Birdmanes, a Birdmanben meg valami Ember gyermekés, az Ember gyermekében meg valami Orosz bárkás. Sokan leírtak a Saulról már sokfélét (az előző mondathoz hasonló kreténségeket is), én most csak annyit írok le, hogy nagyon szerettem, habár a szeretet szó nem tudja pontosan definiálni, hogy mit is éreztem a Puskinból kijövet.

2001: Űrodüsszeia

62-monolith-in-room1

Ha van olyan, hogy “életem szerelme”, akkor olyan is van, hogy “életem filmje”: ez nekem a 2001:Űrodüsszeia. 2002 óta álmodoztam arról, hogy apám!, mekkora fless lenne ezt moziban megnézni. És lám: tizenvalahány év után teljesült. Meg is néztem zsinórban háromszor a Corvinban. Még most sem értem ezt a filmet, és még most is olyan, mintha egy UFO rendezte volna.

Drágán add az életed

die_hard-2

Ez volt az év legkülönösebb regressziója: ha nem láttam ötvenszer ezt a filmet VHS-en, DVD-én, tévében, letöltve, szinkronnal és felirattal, akkor egyszer sem. És mégis most láttam először: mintha egy nagyon régi barátodról derülne ki, hogy szuperhős. (Mert ez a film úgy ledarál a moziban még huszonvalahány év után is, mintha Ollókezű Edward bekólázva neked esne.)

Mad Max – A harag útja

maxresdefault5-765x415

Ezután a film után a legtöbb avantgárd filmes leteheti a lantot: egy hetven éves bácsi alkotta meg a tökéletes tiszta filmet, a cinéma pur szótári definícióját. Ráadásul a Prizma szerkesztőségével együtt néztük meg ezt a mesterművet, Dunaújváros legnagyobb mozijában, ahol még árultak sajtos pop cornt: úgy repültem vissza a kilencvenes évekbe, mintha maga Max vezette volna a Doki DeLorean-jét. (Ez most egy komoly képzavar, de így hagyom.)

Agymanók

20150624agymanok2

Ez volt az az idei Charlie Kaufman-animáció, amit nem Charlie Kaufman írt és/vagy rendezett, illetve gyerekeknek szólt. Nekem ennyi elég volt.

Sicario

maxresdefault_rhq8

Imádtam az atmoszféráját. Annyira imádtam, hogy kétszer is megnéztem a moziban: nagyon meg kell becsülni az ilyesmit manapság.

Macbeth

MacBeth1-xlarge

Imádtam az atmoszféráját. Annyira imádtam, hogy kétszer is megnéztem a moziban: nagyon meg kell becsülni az ilyesmit manapság.

Drifter

DRIFTER_film

Ha nem lett volna a Saul fia, akkor idén számomra a Drifter lett volna a legjobb magyar film. Hörcher Gábor egy izgalmas és feszes játékfilmet pakolt össze egy dokumentumfilmes alapanyagból: erre nem sokan képesek.

 

Címke: