a2

LISTA

Mágikus bizsergések szemtájékon – 2015 legjobb avantgárd filmjei

Lichter Péter

2015/12/23

Olyan filmeket mutatunk, amiket még nem láttál.

Ahhoz, hogy az éves avantgárd termés legjavát listázni lehessen, igazi utazónagykövetként végig kéne járni a világ fesztiváljait. Mivel idén személyesen csak kettő kísérleti filmes programmal (is) rendelkező fesztiválon (Jihlava, Wiesbaden) jártam, ezért az igazán friss műveket nem tudom maradéktalanul felsorolni. Ezért ezen a listán azok az egy-két éves filmek szerepelnek, amiket idén fedeztem fel.

Íme 2015 legszexibb mozgóképes ámokfutásai:

Konrad & Kurfurst (Esther Urlus)

a1

A holland Esther Urlus filmjeit analóg roncsolással, igazi pancsolós-kézműves technikával készíti, a celluloid szalag előhívása során hoz létre gyönyörű effekteket. A tavalyi filmje egy német zsokéról és legendás lováról “szól”. Mágia, absztrakció, vizuálhipnózis. IDE kattintva tudjátok megnézni.

Jenny Haniver (Stephen Broomer)

Jenny Haniver (2014) from Stephen Broomer on Vimeo.

Broomer a kortárs kanadai kísérleti film fiatal titánjai közé tartozik – most van felfutóban egy komoly torontói, monteráli és winnipegi filmes hullám, a legtöbbjük a nyolcvanas évek közepén született. Broomer is azok közé az elvetemült kísérleti filmesek közé tartozik, akik szinte mindig 16 mm-es filmre forgatnak és kézműves, analóg, kémiai-fizikai úton hoznak létre effektusokat. Jenni Haniver című egyik legfrissebb munkája kissé hosszú, de cserébe gyönyörű szép.

45 7 Broadway  (Tomonari Nishikawa)

a2

Tomonari Nishikawa (beceneve: Tomo) is a nagy kedvenceim közé tartozik, így nagyon örültem, amikor nemrég feltette tavaly előtti filmjét a Vimeóra. Nishikawa is az analóg mesterek közé tartozik: 45 7 Broadway című filmjének csodálatosan telített színeit analóg módon hozta létre, egy gramm digitális trükk nincs a filmben. (Ez igazán akkor látszódik, amikor egy ilyen munkát celluloidról vetítenek.) Nishikawa filmje IDE kattintva tekinthető meg.

Hollywood Burn (Soda_Jerk)

Hollywood Burn, 2006 from Soda_Jerk on Vimeo.

A lista legrégebbi filmjét idén fedeztem fel magamnak, bár az ausztrál alkotópárost már régebben ismertem. A Soda_Jerk néven alkotó nővérek (!) igazi punk vagányságot hoztak a nemzetközi avantgárd film vérkeringésébe: trash-esztétika, műfaji burjánzás, groteszk humor, sőt, sőt, történetmesélés. A Hollywood Burn című filmjükkel robbantak be a szcénába, állítólag a Pirate Bay szülinapi buliján is levetítették. Hosszúnak tűnik, de ripsz-ropsz elrepül a filmidő: számomra ez volt az év legviccesebb (nem csak avantgárd) filmje.

Alberta (Dan Browne)

Alberta (2014) from dan browne on Vimeo.

A DaVinci-kódos ürge majdnem-névrokona szintén egy fiatal kanadai tehetség: Browne munkái azért nagyon különlegesek, mert ő a mai csúcstechnológiás digitális kamerákkal tud olyan absztrakciót létrehozni, amit analóg módon szoktak. Filmjei iszonyatosan sűrűek, telítettek, kevésbé tudományosan megfogalmazva: basszus, szépek. Nagyon megnézném ezt a munkáját is 4K-ban.

The Shadow of Your Smile (Alexei Dimitriev)

The Shadow of Your Smile from Alexei Dmitriev on Vimeo.

Az orosz Alexei Dimitriev a ritkán alkotó fiatalok közé tartozik, de amikor végre csinál valamit, az mindig bizsergetően eredeti. Ezzel a filmjével kamaszkorunk VHS-bűneinek állít szinte romantikusan csöpögős emléket.

By The Time We Got To Expo (Eva Kolcze)

By The Time We Got To Expo [Excerpt] from Eva Kolcze on Vimeo.

A (jajj, szintén kanadai) Eva Kolcze az igazán monomániás művészek közé tartozik: nem csak az analóg roncsolós technikára kattant rá, hanem az építészeti témákra is. Kolcze legújabb filmjével a 67-es montreáli világkiállítás épületeit járja körbe, valami fura apokaliptikus hangulatot teremtve.

My Clothes Were Dragging Me Back (Maria Magnusson)

My clothes were dragging me back Preview from Maria Magnusson on Vimeo.

Ez is egy kicsit régebbi film, de az év nagy kedvence és legjobb felfedezése volt számomra. A svéd művész filmje igazán remek ötletre épül: egy régi BBC rádióműsorban az emberek az álmaikat mesélhették el, Magnusson ezt a hanganyagot gyerekekről készült amatőr felvételekkel vegyítette, ezzel valami brutálisan nyomasztó, egyszerre szürreális és horrorisztikus filmet csinált. Terry Gilliam és Michael Haneke a fasorban sincsenek.

The Dragon is the Frame (Mary Helena Clark)

The Dragon is the Frame (2014) from Mary Helena Clark on Vimeo.

Na ilyen egy experimentális detektív film. Semmit nem értek belőle, de nem tudom elengedni, nem tudom nem szeretni: tele van titokkal, amit meg akarok fejteni, de közben azt is látom, hogy ez lehetetlen vállalkozás. Mary Helena Clark filmje egy besorolhatatlan mozgóképes rejtvény, titokzatos atmoszférával fűszerezve, a hangokat ő is zseniálisan használja.

The Exquisite Corpus (Peter Tscherkassky)

Az osztrák kísérleti filmes legújabb munkáját sajnos nem láttam: de mivel Tscherkassky a kortárs avantgárd film atyaistene és minden filmje minimum zseniális, megelőlegezem neki a bizalmat és beteszem az éves top 10-be. Tscherkassky a cellulid-roncsolás Csajkovszkija.

Címke: