PRIZMATUBE

Ezt ne nézze meg senki, akinek van vagy volt anyja és/vagy apja

Roboz Gábor

2016/02/03

Szeretet, incesztus, halál.

Nemrég megjelent magyarul egy könyv, amire ugyan nem írták rá, hogy letehetetlen, pedig tényleg alig lehet elengedni, még azután is, hogy kiolvastuk. Nathan Filer A zuhanás sokkja című regénye egy kamaszsrácról szól, aki öccse halála után egyre nehezebben találja a kapcsolatot a valósággal, és tudathasadásos állapotba süllyed. Az angol szerző, kivételes érzékenységének és szakmai ismereteinek hála, végrehajtja azt a bravúrt, amire kevesen képesek: beleteszi az olvasót valaki más fejébe, megmutat egy egészen sajátos gondolkodásmódot, annak minden idegenségével együtt.

A téma ellenére a humor nélkülözhetetlen eleme a könyvnek, bár nem annyira, mint az alábbi kisfilmnek, amelyben az író egészen más oldalát mutatja meg.

A költőként indult Filer ugyanis 2005-ben írt egy vers alapú rövidfilmet, amelynek főszerepét is eljátszotta, és a produkcióval elnyerte a BBC Best New Film Maker díját. A hat perces Oedipus kisabszurdja a YouTube-ra az alábbi szlogennel került fel:

Egy férfi, egy vers és egy romba dőlt család – a történelemből eddig soha nem tanultunk ennyit.

A nyitásban azt látjuk, hogy a szerző a kamera felé sétál egy temetőben, aztán jön a címben idézett tanács, aztán felgyorsulnak az események.

YouTube előnézeti kép

Címke: