ESSZÉ

A fél internet egy bizarr Youtube-csatorna titkát próbálja megfejteni

Lichter Péter

2016/02/25

Eljött az idő, hogy elkezdtem rettegni a Youtube-tól. A különböző távközlési csatornákon rendre fel szoktak bukkanni misztikus jelenségek, amik aztán komolyan beindítják a gyíkemberekről és beépült űrlényekről fantáziálók agyát. Ilyenek voltak például a Number Station-ök is, amik enigmatikus kódoknak tűnő hangfelvételeket sugároztak(nak) megállás nélkül:

A Number Stationökhöz hasonló jelenségek éppen a megfejthetetlenség (látszata) miatt váltak népszerűvé: vagyis amiatt, mert úgy tűnnek, mintha önmagukon túl mutató, nagy összefüggéseket rejtenének.

Nemrég a Number Stationokhöz hasonló őrületre bukkantam, ami mostanában a Reddit közösségét foglalkoztatja. (A jelenséggel az Atlas Obscura nevű honlapon közölt cikken keresztül találkoztam, nem vagyok redditer.)

daémléda

A Youtube-on egy évvel ezelőtt megjelent egy felhasználó “unfavorable semicircle” néven, és iszonyatos mennyiségű videót kezdett el feltölteni a csatornájára. A nagyon rövid, átlagosan néhány másodperces videók ugyanazt a motívumot variálják: egy homogén színes alapon egy apró homályos folt.

“unfavorable semicircle” több mint 72.000 ilyen és ehhez hasonló struktúrájú videót töltött fel a Youtube-ra.

Ez önmagában elég érdekes és új jelenség ahhoz, hogy az összeesküvés elméletekre rákattanó népek elkezdjék gyártani a különböző teóriákat, a Redditten több csoport foglalkozik a csatorna megfejtésével.

A “dolog” azért válhatott ennyire addiktív módon izgalmassá sokak számára, mert unfavorable semicircle lassan eljutott odáig, hogy 3 percenként tölt fel egy videót, ráadásul megjelentek betűk, számok és szimbólumok a címekben.

És ami a legdurvább: megjelentek HANGOK is a videókban!

Szóval érthető, hogy hülyébbnél hülyébb elméletek kezdtek el terjengeni a csatornáról

Egy szuper számítógép, vagyis egy mesterséges intelligencia próbál kommunikálni a világgal? Vagy egész egyszerűen a Föld leigázása előtt teszteli az emberiséget?

Vagy a Google teszteli a Youtube-felhasználókat? Valami kódokról lenne szó?

Vagy valakinek az elméjét feltöltötték a virtuális valóságba és most könyörög, hogy engedjék szabadon?

Nincsenek válaszok.

A Youtube még nem nyilatkozott a hivatalos megkeresésekre.

Szóval lehet böngészni a csatornát (itt) és keresni a megfejtést. Csak nehogy aztán baj legyen belőle.

Speciel nekem is van egy elméletem:

Szerintem egy néhány évtizede elhunyt amerikai kísérleti filmes reinkarnálódott a Youtube-on, egész pontosan Paul Sharits, aki egy régebbi filmjének képkockáin keresztül próbál kommunikálni velünk a szellemvilágból. Tényleg. Itt a bizonyíték, ez az a film: