PRIZMATUBE

Ez a videó bearanyozta a hétvégémet

Lichter Péter

2016/08/06

Tényleg, két órája nem tudom letörölni a bamba vigyort a képemről.

A Soda_Jerk nevű ausztrál kísérleti filmes formáció – két lánytesóról van szó – valószínűleg nem teljesen ismeretlen a prizmaolvasóknak, korábban lelkendeztem róluk, plusz a Kinoflow fesztiválon is vetítettük egyik majdnem egész estés filmjüket (Hollywood Burn).

Egész biztosan nem túlzás azt állítani, hogy a Soda_Jerk csinálja manapság a legmenőbb videó remixeket: olyan vagánysággal dobálják egymás mellé a különböző stílusú, műfajú és hangvételű filmeket, mint ahogy a Michelin-csillagos séfek szoktak tormahabot tenni a csokitortára.

És nem csak azért zseniálisak, mert az egymás mellé rakott különböző snittek értelemszerűen egy új narratívát vagy korábban nem létező filmes teret hoznak létre, hanem mindegy a remixelést meghatványozva a képeken belülre is oda nem tartozó karaktereket csempésznek.

Így jelenhet meg mondjuk egy Jarmusch-film totálképén egy raklapnyi más figura, Jean-Pierre Léaud-tól kezdve a Rendőrakadémia őrült figurájáig. A videó minden képe azért ordít, hogy lepauzálva az oda nem illő részleteket mustráljuk. (Gyakran még a háttérben is fel lehet fedezni egy-egy arra bóklászó karaktert, pl. a Gummó nyuszifüles fiúját csak második megnézés után vettem észre – lásd: a cikk lead-képe.)

A videót az ausztrál páros egyébként a The Avalanches nevű zenei formációval közösen hozta össze. Most hirtelen nem is tudok többet írni erről, inkább gyorsan befejezem ezt a posztot és újra megnézem a videót:

The Was, 2016 from Soda_Jerk on Vimeo.

 

Címke: ,