Jegyzet

Az idétlen az új kúl – Spike Jonze esete a parfümreklámmal

Pálos Máté

2016/08/30

A mértéktartó eleganciát feldughatjuk a seggünkbe, az Y/Z/W-generáció számára az idétlen az új kúl, gondolhatta mindannyiunk kedvenc deszkás sráca, Spike Jonze.

Vagy ugyanezt nagyon dörzsölt marketingszakemberek gondolták a Kenzónál, és a feladathoz keresték meg a lassan ötvenhez közelítő (ok, csak 46) örökhipsztert. Talán mindegy is, hogy volt, az eredmény önmagáért beszél: látványos, forradalmi, vicces, LOL- és WOW-kompatibilis, lájkol- és megosztható, és

azzal együtt kurva kúl, hogy sok okos ember azért tervezte meg minden elemét, hogy kurva kúl legyen.

YouTube előnézeti kép

Én egyébként nagyjából minden mozgóképet szemérmetlenül imádok, amiben ennyire idétlenül táncol egy szép és/vagy szimpatikus ember, és épp Spike Jonze tette hozzá talán a legtöbbet a furatánc-műfaj történetéhez. Elég felemlegetni a legendásan repdeső Christopher Walken szökelléseit vagy Jonze saját idétlenkedését a Praise You elején.

De nekem mégsem ezek az előzmények jutottak eszembe először az új idétlentánc-mérföldkőről (Margaret Qualley ellenállhatatlan alakítása), hanem Thom Yorke Lotus Flowerje (38,5 millió YouTube-megtekintés) meg a zseniális Ingenue-klip az Atoms for Peace-től. A gülüszemű altersztár mindkettőben lenyom egy tökéletesen egyedi módon béna táncot, mindkettőt az alapvetően klasszikus balettben utazó Wayne McGregor koreografálta meg nagyon pontosan, nyilván Yorke ösztönös mozdulataiból kiindulva.

YouTube előnézeti kép

Node a Jonze-opusz még jobban hajaz Sia zseniális klipjeire, a Chandelierre (1,3 milliárd, mondom milliárd YouTube-megtekintés), az Elastic Heartra (680 millió katt), utóbbiban a lélegzetelállító Maddle Zieglerrel (életkor: 13 év!) Shia LaBeouf ropja, vagy a Big Girls Cryra.

YouTube előnézeti kép

Ahogy írás közben kattintgatok a videók között, most veszem észre, hogy a Sia-klipeket és a mostani Jonze-videót is ugyanaz a koreográfus, Ryan Heffington jegyzi. Szerintem ő tud valamit.

És akkor ismerkedjünk is meg Heffingtonnal és az ő inspirációs forrásaival ebben a tutorialvideóban. A koreográfus táncolni amúgy soha sem tanult hivatalos helyen.

YouTube előnézeti kép