film

Ez a kisfilm bebizonyítja, hogy a Transformers is olyan pszichedelikus, mint az absztrakt művészet

Lichter Péter

2016/11/04

Avantgárd fim premier a Prizmán!

Az elmúlt három hónapban csináltunk egy új kísérleti filmet, most megmutatjuk nektek.

A címe:

Some of the Sensations

4 perc, Máté Bori volt a társrendezője.

Röviden a koncepcióról:

Az egyik régi vesszőparipám, hogy a jó akciófilmek gyakran pont olyan élvezetet (kedvenc szakkifejezésem erre: flesselést) tudnak nyújtani, mint az absztrakt filmek. Erről egy éve már írtam is egy cikket, amiben kb. azt fejtegettem, hogy az absztrakt filmek és az akciófilmek látványorgiája gyakran nagyon hasonló hatást tudnak kiváltani, mert ugyanazon attrakciós stratégiát mozgatnak. A cikkben egyik kedvenc rendezőmmel példálóztam:

“Amikor először láttam moziban Transformers-filmet és a folyamatosan pörgő kameramozgást bámultam, a repeszekkel telített képbe süppedve, egy idő után nyugodt szívvel engedtem el a film történetét, mert biztos voltam benne, hogy Michael Bay a világ legdrágább avantgárd filmjét forgatta le.”

Most ezt a tételmondatot Borival egy filmben is kifejtettük. (Hiszen sokkal szórakoztatóbb egy filmelméleti gondolatmenetet megfilmesíteni, mint, teszem azt egy tanulmányban megírni.)

A filmünkhöz hozzácsaptuk még bevezetőnek William Castle egyik monológját  – a The Tingler című filmjéhez használt felvezetőt -, ami remekül passzolt a koncepcióba: Castle a maga egyszerű, vidámparki módján ugyanarra törekedett, mint Bay, vagy az absztrakt filmesek: a közvetlen, fizikai hatásra.

Röviden a technikáról:

A korábbi munkáimban kipróbált technikát vittük tovább, vagyis a nyersanyagra festés módszerét. (Erről az általam nagyra tartott, ősrégi és kimondottan olcsó kézműves módszerről is írtam már csomó cikket, például ezt. )

A meglévő 35 mm-es filmgyűjteményemből használtunk fel szalagokat, amiket különböző anyagokkal (hipó, Domestos) szétmarattunk, majd megfestettünk.

Aztán a megfestett szalagokat megszárítottuk:

img_20160830_141212

Majd összegyűjtöttük cipős dobozokba (minden egyes guriga egy-egy snitt a kész filmben):

img_20161013_085716

Aztán a kb. 200 kis snitt-gurigát befotóztunk, amivel lett körülbelül 3000 fényképünk:

img_20160815_190757

Aztán ezekből az álló képekből digitálisan mozgóképet csináltunk, a mozgóképet pedig megvágtuk.

Íme a film (érdemes full képernyőn nézni):

 

Some of the Sensations from Péter Lichter on Vimeo.

Címke: , ,