picture.nof

magazin

California Dreamin’ nyereményjáték

Sepsi László

2009/12/15

picture.nofA Mozinet felajánlásából öt darab, két személyre szóló jegyet sorsolunk ki a California Dreamin’ premier előtti vetítésére, mely 2009. december 29-én, este 7 órakor kerül megrendezésre a Művész moziban.

A kérdés: melyik filmben NEM játszott Armand Assante?
1, Mennyei királyság
2, Dredd bíró
3, Amerikai gengszter

A válaszokat december 27-ig várjuk a prizmafolyoirat@gmail.com emailcímre.
Cristian Nemescu legújabb filmjéről lásd lentebb.

1999-ben járunk, a koszovói háború idején. Egy osztagnyi NATO katona igyekszik Szerbia felé, tehervagonjukon akár a háború kimenetelét is befolyásolható fontos radar-lokátorral. Csakhogy olyasmi történik, amire Doug Jones kapitány (Armand Assante – A mambó királyai, Hoffa, 1492: A Paradicsom meghódítása) a legkevésbé sem számít: egy romániai kisváros vasútállomásán a szállítmányhoz tartozó dokumentumok hiányára hivatkozva a csökönyös állomásfőnök feltartóztatja őket. Elveszve a bürokrácia útvesztőjében Jones kapitány lassan kénytelen beletörődni, hogy nem percekig vagy órákig, hanem akár napokig rostokolhatnak a semmi közepén. Csakhogy ez a semmi közepe sokaknak élettér, méghozzá olyan, ahonnan legszívesebben menekülnének: a környék szebb jövőről álmodozó lánykái a fiatal katonáktól remélik a megváltást, míg a polgármester a román-amerikai barátságban látja a kisvárosa felvirágoztatását. A falu elöljárói elhatározzák, hogy a vendégek tiszteletére egy Elvis-imitátorral megspékelt ünnepséget szerveznek.

Cristian Nemescu rendező számára valós történelmi események jelentettek inspirációt a forgatókönyv megírásakor. Nemescu a román újhullám egyik legjelentősebb alakja, aki a 2000-es évek elején több rövidfilmmel (Marilena a P7-ből; Lépcsőházi történet) hívta fel magára a szakma figyelmét. A rendező és hangmérnöke 2006-ban, a California Dreamin’ utómunkálatai során fatális autóbalesetet szenvedett, így első nagyjátékfilmje sikerét már nem élhette meg. A keserédes, Kusturica világát idéző alkotás a Cannes-i Filmfesztiválon került a közönség elé, ahol a vetítés után tízperces ováció fogadta és elnyerte az Un Certain Regard szekció fődíját.

Eredeti cím: California Dreamin’ (Nesfarsit)
Gyártó: Media Pro Pictures, Temple Film
Hossz: 155 perc
Hang: Dolby Digital
Vetítési mód: e-cinema
Kód: 65181
Országos bemutató: 2009. december 31.
Forgalmazó: Mozinet Kft.
Korhatár: 16 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott.

Címke: