456810302_1280x1024

KÍSÉRLETI VETÍTŐ

Fogadjunk, hogy nem láttál még ennyi Hitlert egy rakáson

Lichter Péter

2015/03/27

Bemutatjuk Norbert Pfaffenbichler remek filmjét.

A kortárs osztrák kísérleti film világhatalmi tényező – mondom ezt minden irónia nélkül. Az olyan alkotók, mint Peter Tscherkassky, Peter Kubelka, Martin Arnold, Johann Lurf, Siegfried A. Fruhauf és Vali Export nem csak az avantgárd film földalatti szubkultúrájában számítanak szupersztároknak: ezek a nemzetközi jelentőségű filmesek emelték az elmúlt években Ausztria filmművészetét a világ élvonalába. (Plusz a komor eminenciás: Michael Haneke és a kegyetlen minimalista: Ulrich Seidl.)

A középgenerációhoz tartozó Norbert Pfaffenbichler Conference című filmje a talált nyersanyagokat használó found-footage hagyományhoz tartozik, ami az osztrák avantgárd legkedveltebb műfaja.

271235147_640

A XX. század egyik legtöbbet ábrázolt történelmi alakja, Adolf Hitler áll a film középpontjában. Az őt megfornáló 65 színész közelijét vágta Pfaffenbichler össze úgy, mintha egymással beszélgetnének.

Ez az egyszerű trükk, a snittek egymásra feleseltetése itt egy félelmetes szellemidézést eredményez: a Hitlerek, mint egymás időben és térben eltolt tükörképei saját magukkal diskurálnak. Bernhard Lang zajzenéje a párbeszéd lehetetlenségét hangsúlyozza, mintha a Hitlerek reprezentációi nem tudnának egymással kommunikálni.

Kevesen tudták eddig ennyire egyszerűen és gyomorszorítóan megragadni a filmtörténet groteszk oldalát.

 

CONFERENCE by Norbert Pfaffenbichler (AUT) from ]H[ hambre on Vimeo.

Címke: , , ,