ESSZÉ

Ez a videó tűpontosan megmutatja a Drive soha nem látott finomságait

PRIZMA

2015/04/16

Mert egy jó filmelemzésnek ez a dolga.Tony Zhou videóesszéi a Prizma kedvenc internetes mozgóképei közé tartoznak. Az Every Frame is a Painting névre hallgató projekt klasszikus és kortárs filmek mozgóképes formaelemzésére vállalkozik.

Zhou zsenialitása abban rejlik, hogy egy filmesztéta akadémikus műveltségét ötvözi a pörgős és izgalmas internetes videók formájával. (Zhou odáig ment a játékban, hogy egy frappáns videóesszében mutatta meg hogyan kell frappáns videóesszét készíteni.

A lényeg: mesélj történetet, teremts feszültséget, építs fel párhuzamokat és kerüld a felsorolást a videódban.)

A Drive-ot szétboncoló rövid, három perces videója is megmutatja mi a formaelemzés feladata.

driveelemzés

– Megmutatni a filmforma mögött rejtőző egyedi, alkotásonként változó szabályszerűségeket, amik a filmnyelven keresztül irányítják az adott mű hatásmechanizmusait.

(( Ha igazán alapos és egyben bámulatos formaelemzést akartok olvasni, mondjuk a Birdmanről, akkor olvassátok David Bordwell szövegeit. ))

A Drive esetében Zhou a kompozíciók feszültségteremtő erejéről értekezik: a képsík négyszer négyes felosztású struktúrája révén Refn a képmélységgel és a központozással irányítja a néző figyelmét és olyan plusz információkat helyez a képbe, amivel a film “élőbbé”, telítetté válik.

Ilyen az adott kompozíció két oldalán megfigyelhető apró részletekkel való játék, például itt:

drive3

Nem csak a párbeszédben résztvevők arca a kifejező, hanem a kép alsó felében szereplő részletek:

drive4

De nem akarunk minden poént lelőni.

Íme a videó:

Címke: