AJÁNLÓ

Örömhír a köbön: megjelent az 52 kultfilm c. könyv

PRIZMA

2018/10/24

Ez nem csak egy mezei Bill Murray-s poszt: Lichter Péter legújabb filmes könyvét ajánljuk. (Amiben amúgy több Bill Murray-film is szerepel persze.)

A Prizma szerkesztőjének legújabb könyvét ajánljuk figyelmetekbe: a Scolar gondozásában megjelent 52 kultfilm a mindig jól működő listás/lapozgatós formát ötvözi az elemzősebb, elmélyültebb megközelítéssel. A könyvben tárgyalt félszáz film persze egy erősen szubjektív válogatás eredménye – vannak méltán híres kultfilmek, amik kimaradtak az eresztésből, illetve egy csomó kevésbé ismert, avantgárd(abb) mű (pl. Begotten, Feltörő színek) is helyet kapott. De az elmaradhatatlan kultklasszikusok (Gonosz halott; A dolog) és a kanonizált óriások (2001: Űrodüsszeia; Szárnyas fejvadász) mellett meghatározó indie filmek (Henyék; Halott ember) és az ezredforduló utáni hullámok jelentősebb darabjai (Elveszett jelentés; Drive; Master; Frances Ha) is elemzésre kerülnek, de persze nem maradtak ki a kortárs paletta radikálisabb/furcsább példányai sem (pl.: Rubber; A felszín alatt; Beyond the Black Rainbow, stb).

42589135_2080434852019528_19894352939581440_n

Szóval a könyv a nyolcvanas-kilencvenes évekre, illetve hangsúlyosabban az ezredforduló utáni, kortárs darabokra fókuszál, de azért a hetvenes évek kultklasszikusai közül is bekerült néhány (pl.: Radírfej; Bloody Mama)

Plusz ha kiváncsiak vagytok szövegrészletekre, akkor a Magyar Narancs blogján találtok egy-egy fejezetet – itt vannak a linkek:

ITT és ITT és ITT

A könyv mától/holnaptól kapható országszerte, illetve már javában rendelhető ITT és ITT,

illetve a Scolar kiadó honlapján.

És zárásként itt van a könyv fülszövege:

“A Casablanca nem egy film, hanem filmek” – írja Umberto Eco, és ugyanez áll a kötetben bemutatott többi kultuszfilmre is. De mi az, hogy kultfilm? Nehéz a kérdésre egzakt választ adni, hiszen a címke nem a filmek valamely “sajátnak” tételezett tulajdonságára, hanem inkább az utóéletére utal – olyan alkotásokéra, amelyeknek viszonylag szűk, de elkötelezett rajongótáboruk van, és amelyek mindig más és más oldalukat mutatják meg attól függően, hogy hol, mikor és kivel nézzük őket, milyen filmes előképeink vannak, vagy éppenséggel a rendelkezésünkre áll-e olyan útmutató, amely friss szempontokat kínál a befogadáshoz. Lichter Péter kalauza épp ilyen: a Prizma folyóirat munkatársának személyes hangvételű esszékötete komoly filmes szaktudást felvonultató, mégis pörgős, lebilincselő olvasmány, amelyből megtudhatjuk például, hogyan forradalmasította Stanley Kubrick a filmzene-használatot, milyen törvényi változások tették lehetővé a függetlenfilmesek elindulását, hogyan befolyásolta az ötvenes-hatvanas évek tinédzsergenerációja, vagy éppen a nyolcvanas évek videokazetta-forradalma a filmes zsánerek alakulását, vagy hogy mire véljük, ha már épp bekészítettük a popcornt, és akkor egyszer csak kiderül, hogy a sorozatgyilkosunk egy gumiabroncs.

 

 

 

 

Címke: , , , ,