PRIZMATUBE

Láttátok már kedvenc filmetek térfogatát?

PRIZMA

2015/05/19

Ez a látványos videoesszé megmutatja, miért nem szabad kihagyni a lehetőséget.

Kevin L. Ferguson, a New York-i Queens College tanára olyasmit pedzeget, ami valószínűleg már sosem hagyja nyugodni a filmmel foglalatoskodókat, és nemrég minket is a bűvkörébe vont: ez nem más, mint az idő.

Ferguson eredetileg orvosi vizsgálatokhoz használt számítógépes módszerekkel alakít át filmszekvenciákat, és

a kétdimenziós képeket az idő harmadik dimenziójával kiegészítve térbeli tárgyakként szemléli.

A videóban a Szárnyas fejvadász kütyüitől megihletett kutató többek között A rajzoló szerződése és a Szédülés ikonikus képsorait mutatja meg ritkán látott formában.

A videoesszé ígérete szerint az oldalról nézett vagy éppen időtengelyek által keresztülmetszett filmjelenetekben új jelentésrétegek és akár olyan szoftveresen mérhető adatok is felfedezhetők, amelyek árnyaltabbá tehetik a művek megértését.

draughtsman

Hogy a digitális manipuláció révén kapott „tér-idő kockából” hogyan vonhatunk le értelmes következéseket, az a szerző bevallása szerint is sok fejtörést okoz még az elemzőknek. De érvelése ettől függetlenül látványosan kiáll amellett, hogy a hagyományos – például a filmet az ablak-metafora segítségével tárgyaló – felfogások mellé érdemes beilleszteni a térfogat nézőpontját is.

Ferguson a videó leírásába illesztette azt a public domain szoftvert is, amivel elvileg bárki megalkothatja saját „filmtégláját”,

és hozzájárulhat ahhoz, hogy előkerüljön a szokatlan módszer ideális alkalmazási módja.

De ha mégse bukkannánk azonnal a filmtudományi kutatást forradalmasító eljárásokra, húsz percig akkor is játszhatunk a gondolattal, hogy mi történik, ha felfüggesztjük vizuális megszokásainkat, és a filmek klasszikus síkra vetítése helyett új perspektívákat próbálunk ki.

Volumetric Cinema from Kevin L. Ferguson on Vimeo.

Címke: