se7en

PRIZMATUBE

Ott van a megoldás a Psycho főcímében

Mega Sára

2015/01/29

„A thriller elmossa a valóság és a fikció közti határvonalat. A dolgok nem azok, amiknek látszanak.” – állítja videó esszéjében Susanna Sevilla. A 6 perces mozgóképes tanulmányban Sevilla a zsáner két ikonikus rendezőjét, Hitchcockot és Finchert, hasonlítja össze, de kizárólag filmjeik főcímeit vizsgálva. Míg Hitchcock filmjei és főcímei kizárólag analóg technikával készültek,

Fincher bő 30 évvel később már kihasználta a digitális forradalom kínálta lehetőségeket.

Hitchcock több filmjében dolgozott együtt Saul Bass grafikussal, aki grafikai dizájn technikával ötvözte a hagyományos főcímeket. Őt tekintjük a modern főcím dizájn feltalálójának. Fincher grafikusának, Kyle Coopernek a neve pedig a kilencvenes évekbeli főcím dizájn reneszánszához köthető.

Sevilla arra hívja fel a figyelmünket, hogy a Psycho és a Hetedik főcíme sok szempontból hasonlít.

Bass képi világának töredezettsége, és az, hogy a grafikus úgy animálta a szöveget, mintha kép volna, párhuzamba állítható Norman Bates karakterével, akiről ugye szintén kiderül, hogy nem az, akinek látszik.

psycho

A Hetedik főcímére szintén jellemző a töredezettség. Egy gyilkos jegyzeteinek részletei tűnnek fel, közelképek, amik gyakran csak egy-két képkocka erejéig villannak fel, mint egy szubliminális üzenet. Megalapozó beállítást egyszer sem látunk.

A főcím ugyanolyan elbizonytalanító hatást kelt, mint a film – apró jelekből kell összeraknunk a történetet.

Cooper, Basshez hasonlóan, szintén hibrid módszereket alkalmazott. Kísérleti filmes technikákkal játszott – gyorsmontázzsal, rosszul összeillesztett vágásokkal, képre írt szövegekkel, roncsolt képkockákkal – mintha Stan Brakhage előtt akarna tisztelegni. Ironikus, hogy Cooper munkáját szokás az első digitális korszakban készült modern főcímnek tekinteni, holott a grafikus kizárólag kísérleti filmes, analóg technikával dolgozott.

panicroom_north.jpg

A feliratok kontextusba kerülnek, mintha az utcakép részét képeznék.

Ez persze azért van, mert a digitális technika tette széles körben elérhetővé ezt a fajta vizuális stílust. Kép és szöveg kreatív kombinációját, vagy a kép áttetszőségének változtathatóságát és különböző minőségű vizuális tartalmak összeillesztésének lehetőségét.

A videó esszé párhuzamba állítja az Észak-északnyugat és a Pánikszoba főcímeit is. A feliratok mindkét filmben kontextusba kerülnek, mintha az utcakép részét képeznék.

Címke: , , ,

http://prizmafolyoirat.com/wp-content/themes/prizma7
annyas00

Jegyzet

Screen_Shot_2016-08-19_at_12.14.44_PM_large

A NAP KÉPE

hitch2

Jegyzet

mmax

PRIZMATUBE

kép1

KÍSÉRLETI VETÍTŐ

vertigolead

PRIZMATUBE

75

PRIZMATUBE

loop2

PRIZMATUBE

vertigolead

POSZTERFOLIO

01_hiccs_lead

Jegyzet

psychoposter_lead

POSZTERFOLIO

True-Detective-Title-Sequence-by-Elastic

LÁNCREAKCIÓ

enemy01

INTERJÚ

Kim_Novak_actrice_james_stewart_Vertigo_sueurs_froides_film_1958_2

TRAILERPARK

KÍSÉRLETI VETÍTŐ

6b7df_120801052051-alfred-hitchcock-london-man-who-knew-too-much-horizontal-gallery

HÍREK

alf

HÍREK

tippi-hedren-alfred-hitchcock

HÍREK

hitchbirds

HÍREK

bajokharryvel

HÍREK