When-Harry-Met-Sally-when-harry-met-sally-restaurant

KÍSÉRLETI VETÍTŐ

Ez a kisfilm szó szerint szétbizsergeti belülről a koponyádat

Lichter Péter

2015/07/13

Kezdjük egy kellemes agyi orgazmussal a hetet.

A kísérleti filmek (pl. az absztrakt filmek, found footage filmek) – történet hiányában – általában arra törekednek, hogy a film formanyelvével keltsenek zsigeri hatást. Ezért szokott a filmelmélet az avantgárd (vagy kísérleti) mozgóképere gyakran attrakciós moziként hivatkozni. Az esztétikai bizsergetés hajtja ez a műfajt (is), csak itt a domináns filmgyártásban megszokott eszközök (történet, szereplők, műfajok) hiánya miatt radikálisabbak a filmek.

De mi történik akkor, ha egy avantgárd film ténylegesen, fizikailag akar hatni: mint egy gombnyomással kiváltva a nézőből az ingert?

Zárójeles lábjegyzet:

Az ötvenes években egy B-filmes producer/rendező, bizonyos William Castle játszott a nézőre irányított direkt fizikai hatásokkal (gimmickekkel), pl. moziszékekbe áramot vezetett, illetve kábelekről csontvázakat lóbált a közönség felett, stb. Szóval Castle-ban is meg volt a gombnyomással paráztatott közönség koncepciója – ezt valósította meg a következő kísérleti film.

 

tingler-perceptoAd

 Clint Enns kanadai kísérleti filmes, leginkább vicces, önreflektív, konceptuális kísérleti filmeket készít – minden évben elég sokat.

Érdemes a Vimeó-csatornáját végigböngészni.

Az alábbi filmjének Let Me ASMR You a címe.

Let Me ASMR You from clint enns on Vimeo.

Az ASMR egy olyan neurológiai jelenség, amikor valamilyen audiovizuális (vagy kognitív) stimulusra a koponyánk hátsó részében valami fura bizsergető érzés jelenik meg, mindenkinél másképpen – ha egyáltalán.

A jelenség Wikipédia oldalán az “agyi orgazmus” hasonlattal írják le a jelenséget, ahogy a Velvet.hu-n két éve megjelent cikkben is ezzel adják el a dolgot.

A neurológusok egyébként elég szkeptikusok a jelenséggel kapcsolatban, sokuk szerint nehezen kutatható a dolog, ahogy a szinesztézia.

A stimulus (állítólag) hang formájában a legelterjedtebb: ez lehet kaparás, suttogás, egyéb apró és halk neszekből összeálló hangok. A Youtube népe persze tonnaszám gyártott ASMR-videókat: Enns ezekből vágott össze egy montázstanulmányt.

gygax-xmas-s21

Második zárójeles lábjegyzet:

Létezik olyan, hogy magyar ASMR közösség: van Facebook oldaluk meg weboldaluk is. Itt írnak a jelenségről:

A külföldi beszámolók általában a koponya hátsó részén egyfajta zsibbadó, bizsergő, simogató érzésként írják le az ASMR-t. Ez a test többi részére (vállak, hát, gerinc, sőt akár a test egészére) is kiterjedhet. Sokan egyfajta ‘agyi orgazmus’-hoz hasonlítják az élményt, de ugyanakkor hangsúlyoznunk kell, hogy alapesetben nincsenek szexuális vonzatai az ASMR-nek. Az érzés általában a tarkó illetve a koponya hátsó részéről indul. Különlegessége, hogy tényleges fizikai behatás nélkül is bekövetkezhet: pusztán bizonyos hangok vagy látványok eredményeképp.”

És a kiváltó okok (triggerek):

“- suttogás, finom, halk, lassú beszéd
– valaki külföldi akcentussal beszél/jelbeszéd
– oktató jellegű videók/valaki elmagyaráz valamit
– iskolai magyarázat, instrukciók
– egy másik ember odafigyelése, törődése
– hajvágás
– valaki nagyon buzgón, nagy odafigyeléssel végez valamit (tisztogatás, festés, pakolás stb.)
– bizonyos hanghatások (papírhajtogatás, körmök kopogása, motozás stb)
– simogatás (a látvány is elég lehet)
zeneművek vagy más művészeti alkotások is kiválthatják

Enns filmje azért vicces a maga elvont módján, mert egy ilyen érzéki hatással járó pszichológiai jelenséget emel a kísérleti filmes játszótérre. Oda, ahol érzéki hatással, ha úgy tetszik ASMR-rel járó audiovizuális stimulusokkal játszanak a művészek.

Neurológiai szaknyelven szólva minden műalkotásnak, pláne a kísérleti filmeknek az ASMR keltése a célja: hogy bizseregjen a tarkónk.

– Én pl. Harmony Korine Spring Breakers-e nézése során határozottan éreztem ilyesmit, illetve a Nem vénnek való vidék utolsó három másodpercében.

Sőt, a Coen film végét most újranézve még mindig érzem az ASMR-t!

Castle konceptualista követőjeként Enns visszafelé közelítette meg a dolgot: mintha a művészet hatását műalkotás nélkül akarná elérni. Mintha egy tablettába zárta volna a film által keltett bizsergést. 

 

Címke: