ladygun00

TRAILERPARK

Az ínyencek újabb ajándékot kapnak

Roboz Gábor

2015/12/02

Még ha nem is a moziban.

Vannak azok a sárga fedeles könyvek, amelyeket minden antikváriumban látni – úgy árválkodnak ott, gyakran valami kínosan potom összegért, mintha legalábbis nem egy remekművekkel teli sorozatot alkotnának. A Magvető Kiadó “Albatrosz” szériája a klasszikus bűnügyi regények egyik legfontosabb hazai forrása, és annyi szerzőt számlál, hogy nem csoda, ha egyik-másik csak szűk körben ismert.

A főleg hatvanas-hetvenes években aktív Sébastien Japrisot neve például valószínűleg csak keveseknek mond bármit is, pedig hazájában fontos szerzőként jegyzik, ráadásul tucatnyi film készült a könyveiből, de ezek közül nálunk csak a Hosszú jegyesség futott be komolyabb karriert. Jó lenne, ha le lehetne írni, hogy na de majd most megváltozik a helyzet, csak ez elég valószínűtlen.

Pedig Franciaországban idén nyáron mutatták be, és Amerikába decemberben érkezik netes forgalmazásban az új Japrisot-adaptáció, amelynek címe vitán felül a szerző egyik csúcsteljesítménye: A hölgy az autóban, szemüveggel és puskával.

ladygunposter

Japrisot egyébként nem krimiket, hanem komplex pszichológiai thrillereket írt (nem sokat, hármat, de emlékeim szerint ebből legalább kettő csodás): akinek mondanak valamit a Boileau-Narcejac, Rendell, Highsmith nevek, az nagyjából sejtheti, miről van szó. A szóban forgó történet alaphelyzete mindenesetre a maga régimódiságával együtt is elég erős:

Egy titkárnő elviszi a főnöke kocsiját, hogy nyaraljon egyet, és egy olyan városban köt ki, ahol mintha mindenki ismerné, holott váltig állítja, hogy ő még nem járt itt. Aztán hogy, hogy nem, felbukkan egy hulla a csomagtartójában.

ladygun02

Japrisot-t elég sokszor adaptálták, és ezzel a sztorival valamit különösen elkapott, mert a kötelező francia moziverzió (1970) mellett készült belőle egy japán (mini?)sorozat (1976) és egy észt játékfilm (1992) is. Ezek persze szinte láthatatlan produkciók, és ugyan Joann Sfar filmje sem fogja kisajátítani magának a multiplexeket, talán segít rajta, hogy az egyik főszerepét A nimfomániásban megismert Stacy Martin játssza.

Ennyi szövegelés után jó hír, hogy az előzetesben csak egyetlen mondat hangzik el, a legvégén, amikor már világos, hogy ilyen tempójú és hangulatú thrillerek manapság csak elvétve készülnek, és ezt érdemes megbecsülni.

YouTube előnézeti kép