HÍREK

Végre Budapesten is bemutatják Hamlet szétbomlott testét

PRIZMA

2018/03/06

A Shakespeare-mániások végre megkapják, amire évszázadok óta vágytak: Hamlet megbomlott agyát. Prizmások filmje a moziban.

Vajon mi játszódott le a dán királyfi megbomlott elméjében? És milyen lehet alámerülni az agyába? Erre a kérdésre keresi a választ Lichter Péter és Máté Bori filmje, a The Rub. A hatvan perces pszichedelikus Hamlet-adaptációnak Berlinben volt a világpremiere, a Kritikusok Hetén – most Budapesten is bemutatkozik.

A film  első három vetítése az Art+ Cinema nagytermében lesz, amit egy kisebb kiállítás is fog kísérni. A mozi előterében a látogatók megtekinthetik a Rub-ban felhasznált festett, 35 mm-es nyersanyagokat, illetve a film készítéséről készült fotókat.

therub_still2

A The Rub több száz kézzel festett celluloidtekercs felhasználásával készült. A filmszalagokat az alkotók különböző módszerekkel roncsolták – például gyümölcsökkel rohasztották vagy föld alá ásták. Ezt a folyamatot úgy kell elképzelni, mintha ültetnénk valamit: csak itt a termőföldbe nem magokat, hanem filmszalagokat ásunk. Mivel a celluloid szalad egészen nagy arányban szerves anyagból áll, ezért úgyanúgy elrohad, mint bármi más, ami valaha élt. Az alkotók persze számos más roncsolási technikát felhasználtak, például a hipóval, savval és egyéb anyagokkal való maratást, illetve a nyersanyagra festés száz éves technikáját. (Ezt a módszert a harmincas évek óta használják a kísérleti filmesek, erről bővebben itt lehet olvasni.)

Itt egy werkfotó a forgatásról. Balra a macska, a film gyártásvezetője – éppen ellenőrzi a munkafolyamatot:

nor

Az állami támogatás nélkül készült, szó szerint zéró költségvetésű film főszereplő-narrátora Hajdu Szabolcs volt, zeneszerzője pedig Horváth Ádám Márton. A The Rub létrejöttét a Magyar Nemzeti Filmalaphoz tartozó Filmarchívum is segítette kiselejtezett filmszalagokkal.

(Még egy érdekes trivia: a The Rub az első magyar játékfilm, aminek a költségei már 40 néző esetében megtérülnek.)

Itt az esemény linkje – a vetítések: március 17; 23; 29 – Art+ Cinema

Itt a film előzetese:

The Rub – trailer (with english subtitle) from Péter Lichter on Vimeo.

A klasszikus forgalmazásba nem kerülő filmet márciustól kezdve egészen őszig-télig több alkalommal, külön eseményeken, kiállításokkal és beszélgetésekkel egybekötve tervezik az alkotók vetíteni. Lichter előző játékfilmjét, a Fagyott májust tavaly mutatták be a moziban, idén februárban pedig elnyerte a Magyar Filmkritikusok díját. A film köré épült csoportos kiállítás (Futurum Perfectum) még mindig megtekinthető az FKSE-galériában.

therub_still3

Címke: ,