AJÁNLÓ

Mi köze Terrence Malick új filmjének a kártyajósláshoz?

Mega Sára

2015/02/05

Vasárnap láthatja először a sajtó az amerikai független filmes új filmjét a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. A rendező szokás szerint távol tartotta magától az újságírókat, így a Knight of Cupsról sokáig csak annyit lehetett tudni, hogy Christian Bale, Cate Blanchett és Natalie Portman neve rajta lesz a stáblistán, illetve, ahogy az Új világ óta mindig, a kamera mögött Emmanuel Lubezki fog állni.

Az első trailerrel együtt decemberben egy rejtélyes szinopszis is napvilágot látott:

„Volt egyszer egy herceg, akit apja, a keleti uralkodó, Egyiptomba küldött, hogy keressen meg egy gyöngyöt. Mikor az ifjú megérkezett, az emberek egy pohár itallal kínálták. Ahogy a herceg kiitta a serleget, elfeledkezett a gyöngyről, és arról, hogy ő a király fia, majd mély álomba zuhant. Mikor még Rick kicsi volt, apja sokszor olvasta neki ezt a történetet. Előtte nyújtózik a Kelet felé vezető út. Nekivág vajon?”

terrence-malick-knight-of-cups

Bale, Portman és Malick egy nyitott tetejű Ford Lincoln Continentalban csapatják

A közeledő bemutató előtt egy hosszabb, és kevésbé enigmatikus áttekintő is megjelent:

Rick a hollywoodi rendszer rabszolgája. Bár megszállottja a sikernek, az élete üressége kétségbeeséssel tölti el. Az illúziók világában él, de igazi életre vágyik. Ahogy a címben szereplő tarot kártyafigura, Rick is sokat unatkozik, ezért külső ingerekre van szüksége. De a Kelyhek Lovagja művész, romantikus és kalandor egyszerre.

Terrence Malick hetedik filmjében a kamera ismét egy az élet értelmét kereső meggyötört hős mellé szegődik.

A hitelességre törekvő képeket ismét narrátorhang kíséri. Úgy tűnik, a rendező újra kifordítja sarkaiból a világot. Képeinek szimfonikus áramlatában szembeállítja az építészet funkcionalitását és hidegségét a természet kortalan szépségével. Rick belső monológja egyesül az útját keresztező nők hangjával. Ezek a nők különböző alapelveket képviselnek: az egyik két lábbal áll a földön, a másik a szépséget és az érzékiséget testesíti meg. Vajon Rick melyiket választja? Megtalálja a saját útját az angyalok városában és az azt körülölelő sivatagban?

Úgy tűnik Malick nem távolodik el korábbi filmjeinek filozofikus hangvételétől. Az viszont újdonságnak számít, hogy a rendező most először foglalkozik a hollywoodi szórakoztatóiparral.

Az előzetes alapján különböző drogokkal és félmeztelen modellekkel felturbózott medencés partik képsoraira számíthatunk.

Mint minden rendes kártyajóslásban, a Kelyhek lovagjának a tarotban is különböző jelentéseket tulajdoníthatunk. A figura wikipédia oldala szerint, ha a lovag egyenesen áll, az változást, új, romantikus természetű kalandot ígér. A Kelyhek lovagja intelligens, szerethető ember, de egy örök álmodozó, akit meggyőzni és elkedvetleníteni is könnyű.

A fejjel lefelé álló figura viszont olyan emberre utal, aki nehezen tud különbséget tenni igazság és hazugság között.

YouTube előnézeti kép

Címke: ,

KRITIKA

TRAILERPARK

AJÁNLÓ, TRAILERPARK

TRAILERPARK

TRAILERPARK

PRIZMATUBE

TRAILERPARK

HÍREK, PRIZMATUBE

PRIZMATUBE

TRAILERPARK

PRIZMATUBE

TRAILERPARK

TRAILERPARK

HÍREK

TRAILERPARK

TRAILERPARK

TRAILERPARK

TRAILERPARK

TRAILERPARK

AJÁNLÓ, TRAILERPARK