LISTA

Ezek nélkül nem érem meg 2015-öt

Roboz Gábor

2014/05/25

Néhány idén bemutatásra kerülő film, amit, mondjuk úgy, várok.

Tudom, éves kitekintőt év elején szokás bedobni, de régóta küzdöm a fáziskésés problémájával, és ennek fényében eredménynek könyvelem el, hogy ezt a bejegyzést nem októberben rakom össze. A hazai premier-dátumok a filmek többségénél egyelőre nem ismertek, és nagyon remélem, hogy a forgalmazók csipkedik magukat, máskülönben kénytelen leszek a filmélmény-szerzés egyik alternatív formájához (külföldi mozizás) folyamodni.

Kristian Levring: The Salvation (külföldi bemutató: május 17.)

A dán rendező neve nem forog annyira, hat éve készített utoljára filmet (az Akitől félsz című, közepesnél valamivel jobb thrillert), bár anno A király él című produkciójával bekerült a Dogma-mozgalom alapító atyái közé. Idén egy westernnel jelentkezik, amit legalább három tényező miatt várok. Egy: ez egy dán western. Kettő: nem 130, nem 180, hanem 89 perc. Három: a rendező állandó társszerzőjével, Anders Thomas Jensennel írta a filmet, utóbbiról pedig már tudhatjátok, hogy – és most nyugodt szívvel váltok többes számra – nekünk mindig, minden körülmények között és feltétel nélkül.

Terrence Malick: Knight of Cups (külföldi bemutató: egyelőre ismeretlen)

Hiába került moziba tavalyelőtt a To the Wonder, Malick magához képest követhetetlenül gyorsan szállítja az újabb filmet, sőt, elvileg még egy jön tőle idén, egyelőre cím nélkül. A rendező ott tart, hogy a hivatalos szinopszisban nem is kell cselekményt sejtetnie, netán összetett mondatokat írnia, elég neki egy felsorolás: „Egy férfi, kísértések, hírnév és túlzás.” Szerintem ez laza. A filmben egyébként annyi gyönyörű híresség lesz, hogy minden lap kap majd témát a Kiskegyedtől a Sight&Soundig. A bemutatóig: játék! Aki közelítő pontossággal megtippeli, hogyan fog megbirkózni a magyar forgalmazó a címadással, annak leszervezünk egy közös szelfit Malickkel. (Az én ötletem: Kelyhek és az utolsó kereszteslovag.)

Henrik Ruben Genz: Good People (külföldi bemutató: szeptember 26.)

Tény, a dánok a gyengém, de ne mondja már nekem senki, aki látta Genz Borzasztó boldog című filmjét, hogy „hát, egynek jó volt”. Kevésbé ismert és kevésbé átütő tőle a Pardon, bár az is annyira zavarba ejtő, hogy nehéz elfelejteni. Az új filmjét azért várom különösen izgatottan, mert a két előzővel szemben nem Erling Jepsen-adaptáció, vagyis kiderül, hogy a Genz munkáin érezhető látásmód mennyire a sajátja, és ha igen, elég markáns-e ahhoz, hogy egy újabb hozott anyagnál (megint regényt dolgoz fel) is megmutatkozzon. A koncept se rossz – egy házaspár sok pénzt talál halott albérlőjüknél, elveszik és ráfáznak –, és a cím is szórakoztató.

Reisz Gábor: VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan (ősz)

Az SZFE-n végzett Reisz nevét egyelőre főleg azok ismerhetik, akik néznek néha rövidfilmeket: az elmúlt tíz évben sokat készített, és köztük többel (pl. Külalak, Valakinek a valamije) egyértelművé tette, hogy érdemes rá figyelni. Első egészestés filmjének a sztorija alapján – pipogya, szerelmi bánattal küzdő, frissdiplomás srác külföldre készül, de előtte még sodródik erre-arra a belvárosban – minden esélye megvan rá, hogy viszonylag sok embert behúzzon a moziba, és remélhetőleg a hangvétellel sem lesz gond. Szurkolok neki.

Richard Linklater: Sráckor (hazai bemutató: szeptember 18.)

Egy filmet ritkán tesznek igazán érdekessé pusztán a forgatás körülményei – ritkán, de nem soha. Ez 12 éven keresztül készült, és a Mielőtt felkel a nap rendezője jegyzi, aki ráadásul elég gyakorlott a coming-of-age sztorik filmre vitelében. Más érvem nincs.

David Michôd: The Rover (külföldi bemutató: május 18.)

Biztos van valami köze a pszichoszociális fejlődésemhez, mindenesetre ha egy filmet azzal reklámoznak, hogy a jelenetfotókon véres, koszos, dühös, elkeseredett, mindenre elszánt és/vagy mindent elvesztett férfiak néznek, üvöltenek, vicsorognak és/vagy ütnek, ráadásul a plakáton valami tényleg húsbavágó szlogen virít, akkor én elvesztem az ellenállás képességét. Michôd ráadásul a négy évvel ezelőtti Animal Kingdommal finoman jelezte, hogy nem viccel. A The Rover hivatalos szlogenje amúgy az, hogy „Félj az embertől, akinek nincs veszítenivalója”, szóval én remegve várakozok.

Susanne Bier: En chance til (külföldi bemutató: augusztus 28.)

Ha valamiért a dánokra gondolok, hamar eszembe jut a mozi. Ha eszembe jut a mozi, előbb-utóbb beugrik Susanne Bier neve. Ha beugrik Bier neve, követik a Hogy szeretsz?, a Testvéred feleségét és az Esküvő után képsorai. Ő idén Malickhez hasonlóan duplázik: egyrészt jön a „keressünk egy kis pénzt” jeligével forgatott Serena népszerű amerikai színészekkel, másrészt az En chance til (vagyis „Esély arra, hogy”) című (melo?)dráma. Ez utóbbit valami Jensen nevű csávó írta.

Hajdu Szabolcs: Délibáb (ősz)

Hajdu nagyjából bármit csinálhat, én arra beülök. Az meg pláne tetszik, hogy a Bibliothéque Pascal után egy Hortobágyon játszódó westernt forgatott egy rabszolgasorba kényszerített fekete focistáról. Szerintem Hajdura nagy szüksége van a magyar filmnek, és remélem, abból is származik majd valami előny, hogy ezt a filmet külföldön rekordrövidségű szókapcsolattal („magyar Django”) el lehet adni.

David Cronenberg: Maps to the Stars (külföldi bemutató: május 21.)

Foglalkoztat, Vér Úr egy közel ötven éves mozis karrier után milyen filmet készít „egy hírnevet hajszoló hollywoodi családról” (idézet a hivatalos szinopszisból). Külön kíváncsi vagyok, mit-hogyan egyeztetett a fiával, aki két éve szintén híresség-témakörben forgatta elsőfilmjét, és elég jól sült el. (Bónusz kisszínes: ha hihetünk az imdb-nek, Cronenberg is indul az Év Legszorgalmasabb Rendezője versenyen, mert 2014-re ki van még írva a Consumed című filmje is, amihez ráadásul a hangját is adja.)

Ryan Gosling: Lost River (külföldi bemutató: május 20.)

Azt csiripelik, emlékezetes élmény.

YouTube előnézeti kép

Címke: , , , , , , , ,

LISTA

LISTA

KRITIKA

INTERJÚ

INTERJÚ

HÍREK

INTERJÚ

AJÁNLÓ

A NAP KÉPE

LISTA

ESSZÉ

HÍREK

LISTA

KRITIKA

AJÁNLÓ

LISTA

Prizma 9

Prizma 9

DIA/FILM

LISTA