gosling

KRITIKAI KÖRPANORÁMA

Ryan Gosling rendezőnek kókler?

Roboz Gabor

2014/05/21

A kritikusok többsége legalábbis a sárba tapossa első rendezését, bár legalább szórakoztatóan.

A napokban debütált a színész Lost River című egészestése, amelyet ő írt és rendezett. Alig ért véget a premier, a szorgos kritikusok máris rohantak cikket írni és twitterezni, nehogy véletlenül elteljen huszonnégy óra anélkül, hogy meghoznák az ítéletet. Mindenesetre az írásaik alapján látszik, hogy a film bizonyos értelemben nagyon is megihlette őket.

„Ha Terrence Malick és David Lynch valahogy közös szerelemgyereket nemzett volna, akit aztán Nicolas Winding Refn elrabolt, fojtogatott és arcon rugdosott, akkor nagyjából megkapnánk a Lost Rivert, ezt a röhejes detroiti gótikus mozit, egy tökéletesen csapnivaló bemutatkozást Ryan Goslingtól.” (Justin Chang, Variety)

„Gosling Lost Riverje hamisítatlan megalomániáról árulkodik. A Detroitot szellemvárosként mutató, fárasztó allegóriáról eszünkbe juthat Argento, Korine, Lynch és Malick is.” (Scott Foundas, Variety, Twitteren)

„Ryan Gosling debütálása nagyjából olyan, mintha egy 200 dolláros frizura és egy 900 dolláros napszemüveg sok pénzt kapott volna arra, hogy telefossa Detroitot.” (Wesley Morris, Grantland, Twitteren)

„Gondoljuk csak végig. Ha Ryan Gosling nem lenne ekkora sztár, soha nem hagyták volna neki, hogy *semmibe bámulásról és kiabálásról* forgasson filmet.” (Peter Bradshaw, Guardian, Twitteren)

lost river

„Vizuálisan nagyon is erős, és meggyőzően közvetíti a fenyegetettség-érzetet, de Ryan Gosling sokak által várt bemutatkozása túlságosan komolyan vett produkció, hiányzik belőle a humor, ami ellenpontozhatná komoly művészi ambícióit.” (Mark Adams, Screen Daily)

„Debütfilm, és ez meg is látszik. Gosling nem igazán rendez jeleneteket, inkább csak berakja a színészeket egy adott környezetbe, aztán reménykedik, hogy ebből kisül valami mély.” (Drew McWeeny, Hitflix)

„Na ja, a Lost River tényleg kiforratlan és harmatos, de Gosling legalább játszik a képi világgal, és próbál nyúlni a vagányabb rendezőktől.” (Alison Willmore, Buzzfeed, Twitteren)

„A Lost River = Unholy Motors. Gosling detroiti tripje kisüti a szemet és az elmét egyaránt. Carax/Lynch tiszteletadás, a közönség meg köpni-nyelni nem tud.” (Peter Howell, Toronto Star, Twitteren)

„Meggyőző, impresszionisztikus, ügyes debütálás Ryan Goslingtól. Nagyon David Lynches!” (Anne Thompson, Thompson on Hollywood, Twitteren)

Gosling egyébként a Csak Isten bocsáthat meg című Refn-bűnfilmért is kapott tavaly hideget-meleget, de akkor nem tudott jelen lenni a fesztiválon, mert épp a Lost Riveren dolgozott.

Idén nem volt ilyen mákja.

Ryan-Gosling-Cannes-Film-Festival-2014

(via Variety, szerkesztette és fordította: Roboz Gábor)

Címke: ,

Cold War (forrás: Festival de Cannes)

EXKLUZÍV, FESZTIVÁL

Blackkklansman (forrás: Festival de Cannes)

EXKLUZÍV, FESZTIVÁL

Lazzaro Felice (forrás: Cannes Film Festival)

EXKLUZÍV, FESZTIVÁL

lnt

EXKLUZÍV

nolan02

EXKLUZÍV

jz02

EXKLUZÍV

kahiu

EXKLUZÍV

cikk4

EXKLUZÍV

Lars von Trier (forrás: University of Copenhagen)

FESZTIVÁL

squarelead

FESZTIVÁL

Képernyőfotó 2017-05-28 - 13.10.49

FESZTIVÁL

Képernyőfotó 2017-05-28 - 9.51.53

DOC.KOMMENTÁR

franco4-

FESZTIVÁL

Képernyőfotó 2017-05-25 - 14.21.27

FESZTIVÁL

haneke1

FESZTIVÁL

clint2

FESZTIVÁL

let-the-sunshine-in-un-beau-soleil-interieur-review

FESZTIVÁL

Képernyőfotó 2017-05-20 - 21.30.32

FESZTIVÁL

Képernyőfotó 2017-05-20 - 21.13.42

FESZTIVÁL

_MG_6729

FESZTIVÁL