lostriver00

magazin, TRAILERPARK

Ilyen az, ha egy szexistennek tartott férfiszínész súlyos agymenést rendez

PRIZMA

2015/02/10

Hohó!

Egyesek szerint szexisten, mások szerint csak cukimuki: a dilemmát képtelenség lenne egy ilyen rövid posztban feloldani, inkább maradjunk annyiban, hogy Ryan Gosling egy 35 éves kanadai filmszínész, aki maga a megtestesült Rejtély. Hollywoodi filmek sármőrjeként ismertük meg, erre tavaly előállt szürreális első rendezésével.

De mindenekelőtt vessünk egy pillantást a film hivatalos plakátjára, és tűnődjünk el.

lostriver02

Az még önmagában nem újság, hogy Hollywood egyes szépnek tartott filmcsillagai rendezésre adják a fejüket, de ezek a produkciók azért nem szoktak túl nagy kihívást intézni a közönséghez. Nem így a Gosling által írt és rendezett Lost River, amely tavaly debütált Cannes-ban: a lesújtó kritikusi véleményekről már beszámoltunk, most csak az egyik kedvenc állításunkat idézzük:

„Ha Terrence Malick és David Lynch valahogy közös szerelemgyereket nemzett volna, akit aztán Nicolas Winding Refn elrabolt, fojtogatott és arcon rugdosott, akkor nagyjából megkapnánk a Lost Rivert, ezt a röhejes detroiti gótikus mozit, egy tökéletesen csapnivaló bemutatkozást Ryan Goslingtól.” (Justin Chang, Variety)

(Egyébként készülget Scarlett Johansson rendezésében a Summer Crossing, reméljük, ő is valami hasonló merényletet tervez, bár neki az Under the Skin után könnyebb dolga lesz, már ami az imázs-árnyalást illeti.)

lostriver04

Kérdés, vajon mi történhetett.

Gosling a Drive óta túl sok időt töltött Refnnel, aki megnézetett vele egy rakás művészfilmet, és új világot tárt fel előtte?

színészt mindig is a szokatlan történetmesélés vonzotta, de csak most jutott el odáig, hogy ezt a gyakorlatban is kipróbálja?

Le akar számolni az évek során ráragadt szépfiú-imázzsal, vagy legalábbis árnyalni akarja?

Vagy szerinte ez a film nem is furcsa, és csak a külvilág értetlenkedik?

Semmit sem tudhatunk.

lostriver03

A film hivatalos szinopszisát mindenesetre ismerjük:

A Lost River sötét tündérmese a szeretetről, a családról és a túlélésért folytatott harcról. A Lost River nevű, gyakorlatilag elhagyatott városban élő Billy (Christina Hendricks) két gyermek egyedülálló édesanyja, aki menteni próbálja gyerekkori otthonát, és össze akarja fogni a családját, ennek során pedig hátborzongató alvilági kirándulást tesz. Kamaszfia, Bones (Iain De Casestecker) olyan rejtélyre bukkan Lost River eredetével kapcsolatban, amely felpiszkálja a kíváncsiságát, és váratlan utazásra küldi, amin megismeri saját és szerettei határait.

A film hagyományos moziforgalmazásba külföldön április környékén kerül, de nemrég elérhetővé vált a két és fél perces előzetes. Nem annyira vészesen elszállt: például kiderülnek belőle az alapkonfliktusok, akad beazonosítható veszélyforrás, egy kis szerelem, egy kis erőszak, de azért van itt lángoló bringa is, meg furcsa terek és egyelőre értelmezhetetlen mondatok.

Nem hiszünk a külföldi sajtónak, a saját szemünkkel akarjuk látni a Lost Rivert, azt akarjuk, hogy Gosling győzzön meg minket: nem csak szexisten, és nem csak cukimuki, hanem tehetséges filmrendező is.

(Javítás: a bejegyzésben eredetileg helytelenül amerikainak tüntettük fel a színészt, holott Ontarióban született.)

Címke: ,

Lynch

ESSZÉ

pieles00

KINO LATINO, KRITIKA

crumbs000

KRITIKA, magazin

tarr_lead

TRAILERPARK

zero2

KÍSÉRLETI VETÍTŐ, KRITIKA

electricitylead

TRAILERPARK

hungrylead02

TRAILERPARK

04_cron_lead

HÍREK, OFF SCREEN

Sherlock Holmes II 02

Körkérdés

gta4

ESSZÉ

quick

ESSZÉ

theoneilovelead2

TRAILERPARK

Pulp_Fiction_3_travolta-2

PULP

Charlie kaufman in 2009

HÍREK

nullanullahet

HARDCORE, OFF SCREEN

Képernyőfotó 2014-07-11 - 1.45.13

KÍSÉRLETI VETÍTŐ

carruthlead2

INTERJÚ

coherencelead

TRAILERPARK

roverlead

LISTA

gosling

KRITIKAI KÖRPANORÁMA