ESSZÉ

Requiem a futóhomokért

Sepsi László

2014/09/06

Annyi mindent elveszítettünk: a boltokban már nem kapni Turbó-rágót, robbanós cukorkát csak félreeső ifjúsági üdülők büféjében árulnak, és a kalandfilmekből eltűnt a futóhomok.

Ha egy álmos délutánon, nosztalgiától fűtve nyomozni kezdesz, vajon másnak is hiányzik-e az embereket, állatokat és dinoszauroszokat válogatás nélkül elnyelő gyilkos biomassza, magyar nyelven rögvest terminológiai káoszba ütközöl. Szigorúan véve ugyanis a futóhomok a szél hatására vándorló homok- és löszdűnéket jelenti, amik egyáltalán nem rémisztőek, nem kergetik meg Indiana Jonest a Balaton somogyi partján és legrosszabb esetben is csak arakisi homokférgeket rejtenek. A „quicksand”, magyarul folyóshomok – a sztaki szótára szerint „fosóhomok” –, víz és finom szemcséjű homokos talaj keveréke, ami ránézésre szilárdnak tűnik, de ha külső hatás éri, például egy liánról belepottyan Johnny Weissmüller, elveszíti szilárdságát és nagy sűrűségű folyadékként kezd viselkedni. Aztán elnyel. Mindent.

YouTube előnézeti kép

Sétálsz a dzsungelben, vállad fölött boldog kolibrik és fekete mambák, ám egyszer csak belelépsz valamibe. Először arra gondolsz, tehénlepény, de a dzsungelben nem élnek tehenek. Lenézel, de ekkor már késő: a futóhomok (fosóhomok) bokáig elnyelte a lábad, óráid meg vannak számlálva, innen már csak lefelé vezet az út, és ez az út hosszú lesz, lassú, mintha komótosan felfalna egy rezignált piton. Fél nap múltán már derékig süllyedtél a miazmában, a szemcsés iszappudding beszivárgott a lábujjaid közé és hűvösen öleli körül az ágyékodat. Aggaszt, hogy mik élhetnek benne. Van-e tűhegyes foguk, tapadókorongos csápjuk vagy áramvonalas testük, amivel felkúszhatnak bármelyik testnyílásodba? Él-e húsevő baktérium a langyos kvarckristályok közt? Miért nem hoztál magaddal lasszót, hiszen anyukád is arra tanított, hogy kötél és mentőmellény legyen nálad mindig, mert bárhol beleléphetsz a fosóhomokba? Aztán a miazma eléri a szád, az orrod és a füled, az aprócska csápos, tapadókorongos, sokfogas lények beléd áramlanak, és már nem is gondolkozol semmin. A futóhomok mozdulatlan felszínnel várja a következő áldozatát.

Két film ébresztett rá, mennyire hiányzik a futóhomok a kortárs moziból. Az első a The Beast of Hollow Mountain, egy ötvenes években készült óriásszörnyes westernfilm, amiben a leleményes cowboy végül mocsárba csalja a teheneit tizedelő alloszauruszt, miközben ő élő csaliként lasszón lengedezik körülötte. A második Renny Harlin A Kincses sziget kalózai című produkciója, amiben a rendező előbb felrobbant mindent, ami a szeme elé kerül, majd egy klasszikus futóhomok-jelenettel tiszteleg a hajdani kalózfilmek előtt, amitől átéltem újra ugyanazt a jeges borzongást, mint gyermekkoromban. Hogy van odakint valami, talán a kert végében, ami normális talajnak tűnik, de mégsem az, és ha óvatlanul rálépsz, többé nem ereszt. Mintha az nem lenne elég, hogy a pottyantós vécé bármikor beszakadhat. Renny Harlin hősét végül megmentették, a nőt is megszerezte, de a futóhomok ott maradt. A futóhomokkal nincs mit kezdeni, nem dobhatsz rá atomot, nem lángszórózhatod agyon, nem pusztíthatod el egy kamionnyi Head & Shouldersszel. Várni fog rád az idők végéig.

YouTube előnézeti kép

A stáblista után rám tört a vágy: még több ilyen jelenetet akarok látni, még többet akarok a félelemből, amit húsz éve éreztem utoljára a dzsungelmélyi feneketlen zabkása-tócsák láttán. Az internet felnyitotta a szemem: nem vagyok egyedül, más rémálmaiba is beszivárgott a kolloid hidrogél, a Slate-en rálelek egy négyéves nagyesszére, aminek úgy iszom minden szavát, mintha a Nagy Gumimacikódexben olvasnám a gumibogyószörp receptjét. Megnyugtat a tudat, hogy másoknak is feltűnt ez a hiány, hogy nem vagyok egyedül, mert a rettegés a futóhomoktól magányos idegenekkel köt össze a világ minden táján. A briliáns szerző grafikonnal illusztrálja, hogyan tűnt el a futóhomok Hollywoodból az ezredforduló végére, bemutatja a futóhomokért rajongó szubkultúrát, akik össze akarnak gyűjteni minden vonatkozó filmrészletet, rámutat, hogy már az internet hőskorában létezett futóhomok fansite és természetesen a szexipari vonatkozásokról sem feledkezik meg.

YouTube előnézeti kép

Több napos szörfölés után a téma eltelít, mintha felzabáltam volna a húgom homoksütijeit a Tisza-parton. Ugyanakkor gyanút fogok: a futóhomok eltűnése a médiából és a hozzá kötődő, állítólagos tévhitek fokozatos lerombolása nem lehet véletlen. A Mythbusters és társaik szerint a futóhomok nem él, valójában nem feneketlen és a sűrűsége miatt lehetetlenség, hogy tetőtől talpig elnyeljen egy egész embert. Úgy érzem, át akarnak verni, megvezetni, hogy azt higgyük, bárhová nyugodtan léphetünk, a talaj biztos a lábunk alatt, mert a futóhomok egy mese, amit másodvonalbeli dzsungelfilm-rendezők találtak fel a harmincas években. De én nem hiszek nekik, a futóhomok ott van a kert végében és rád vár. A chemtrail egy vicc, a fekete lyuk smafu, Lovecraft tévedett: a Nagy öregek nem a tenger, hanem a futóhomok mélyéről támadnak majd fel. Látni akarom, amint Optimus fővezér nyakig süpped és páncélját kikezdi a rozsda. Ahogy Thort lehúzza a kalapácsa és Farkast az adamantium-csontváz holtsúlya, ahogy Vin Diesel megfeneklik a lopott sportkocsijával. Ideje volna, hogy Hollywood újra emlékeztessen minket a veszélyre.
Mielőtt a homokember álomport szórna a szemembe, átfut az agyamon: Renny Harlin hívővé tett.
YouTube előnézeti kép

Címke: ,

ESSZÉ

ESSZÉ

KINO LATINO, KRITIKA

KRITIKA, magazin

ESSZÉ

TRAILERPARK

KÍSÉRLETI VETÍTŐ, KRITIKA

magazin, TRAILERPARK

TRAILERPARK

TRAILERPARK

ESSZÉ

HÍREK, OFF SCREEN

Körkérdés

ESSZÉ

BEAT IT!

ESSZÉ

ESSZÉ

TRAILERPARK

PULP

HÍREK