EXKLUZÍV, FESZTIVÁL

Ezek voltak a Prizma kedvenc filmjei Cannes-ban

Kránicz Bence

2018/05/20

Kiosztották a díjakat, minibalhé most is van.

Nem értik a nemzetközi filmkritikusok, miért nem kapott díjat Lee Chang-Dong Burning című filmje, amely minden idők legjobb fesztiválos gyorsértékelését kapta a Screen magazinban. Vagyis megismétlődtek a két évvel ezelőtti sajnálatos események: akkor a Toni Erdmannon ájult el mindenki, a zsűri viszont figyelmen kívül hagyta a filmet a díjak odaítélésénél.

Burning (forrás: Festival de Cannes)

Burning (forrás: Festival de Cannes)

Sajnos nem láttam a Burninget, mert már előtte hazajöttem a fesztiválról. Minden tiszteletem azoké az újságíróké, akik képesek végigpörögni a tizenkét napot, de évről évre az a tapasztalatom, hogy nekem a fele is elég ennek. Persze jó lett volna látni még az új, bizonyára nagyon botrányos Lars von Trier-filmet (mondjuk ezt szerencsére meg lehet majd nézni a magyar mozikban is), vagy pláne a Burninget, de mindenképp kimarad egy rakás izgalmas film, akkor is, ha éppen a vetítés közelében van az ember – az Arany Pálmát elnyert Shoplifterst például megnézhettem volna, de az Asako I & II-t választottam helyette.

Szép gesztusnak tartom, hogy különdíjat adtak Godard-nak a Livres d’images-ért, amely valóban teljesen más nyelvet beszélt, mint a többi versenyfilm, mégis több és gazdagabb volt egyszerű kuriózumnál. Meglepett, hogy Spike Lee tőrőlmetszett közönségfilmje a Zsűri Nagydíját kapta, biztos Cate Blanchették is örültek neki, hogy végre lehet nevetni egy filmen. A Zsűri Díját elnyert Nadine Labaki-filmet nem láttam – ezt is a fesztivál utolsó napjaiban vetítették –, Pawel Pawlikowski rendezői díjával viszont egyetértek, nekem is imponált, mennyire gazdaságosan és jó arányérzékkel tudta elmesélni a Hidegháború epikus szerelmi történetét. Az Ash is Purest White nem kapott semmilyen díjat, azt sajnálom kicsit.

Shoplifters (forrás: Festival de Cannes)

Shoplifters (forrás: Festival de Cannes)

Amúgy ezek voltak az én kedvenceim a 17 (na jó, 16 és fél) film közül, amit láttam, sorrend nélkül:

  • Pájaros de verano / Vándormadarak
  • Hidegháború
  • Ash is Purest White
  • Asako I & II
  • Se rokh / Három arc
  • Gongjak / Az északi kém

Az idei Cannes-om kellemes élménye volt, hogy mindegyik filmre bejutottam, amelyikre beálltam a sorba, egyik mozi elől sem kellett füstölögve eloldalognom, miután nélkülem kezdték el a vetítést. Sokan elmondták, hogy idén kevesebb újságíró jött el a fesztiválra, miután kiderült, hogy a programban a szokásosnál kevesebb a nagy név. A színvonal viszont általánosan magas volt, csak egy olyan filmbe, a Mandybe futottam bele, amelynek a fesztiválos jelenlétét nem tudtam mire vélni. De az is lehet, hogy ügyesen kiszűrtem a nekem érdektelen filmeket. Mindegy is, remek Cannes volt, gondolom, jövőre megyek megint.

Címke: ,

LISTA

LISTA

LISTA

EXKLUZÍV, FESZTIVÁL

EXKLUZÍV, FESZTIVÁL

EXKLUZÍV

EXKLUZÍV

EXKLUZÍV

EXKLUZÍV

EXKLUZÍV

FESZTIVÁL

FESZTIVÁL

FESZTIVÁL

DOC.KOMMENTÁR

FESZTIVÁL

FESZTIVÁL

FESZTIVÁL

FESZTIVÁL

FESZTIVÁL

FESZTIVÁL